Opinie Sorin Paslaru: "Evreii Europei" si-au decis presedintele: peregrinii au hotarat cine conduce acasa

Autor: Sorin Pâslaru 08.12.2009

"Romanii au ajuns evreii Europei". Jurnalistii invitati pentru prima data la o discutie cu omul de afaceri israelian Eli Davidai au fost uimiti sa auda aceasta remarca de la unul din cei mai discreti oameni de afaceri de pe piata locala, cel care a adus brandurile Pepsi si Burger King in Romania.

Abia cand vine de la cineva din afara tarii o astfel de constatare multi realizeaza ca putine popoare sunt imprastiate in lume intr-o asemenea proportie cum sunt romanii, incat a devenit foarte probabil sa fie ori un roman coleg de detentie cu Roman Polanski, ori o romanca langa Silvio Berlusconi, ori un roman care sa lucreze la NASA.

Iata ca dupa ce au sustinut financiar Romania in ultimii sapte ani, de cand au inceput masiv peregrinarile in strainatate, cu 25 miliarde de euro, adica averea de acum a populatiei in banci, romanii care muncesc afara au decis duminica, la mustata, si scorul din alegerile prezidentiale.

Traian Basescu a castigat aceste alegeri pe baza celor 84.786 de voturi din strainatate in plus fata de Mircea Geoana, care au rasturnat diferenta negativa de 14.738 de voturi fata de contracandidatul sau din cele 41 de judete plus Bucuresti, astfel ca i-au ramas in final in plus 70.048 de voturi.

Cu alte cuvinte, daca nu ar fi existat cele 146.876 de voturi din strainatate, care au fost acordate in proportie de 78% candidatului Traian Basescu, fostul presedinte ar fi pierdut alegerile la o diferenta de doar 14.000 de voturi, cea mai mica diferenta din istoria unor alegeri prezidentiale autohtone.

Cresterea economica inalta intre 2004 si 2008, care a provocat si valul aprecierii activelor peste limitele normale, dar din care romanii mai mult au beneficiat decat au pierdut, a avut trei piloni: 40 mld. euro investitii straine, 25 mld. euro bani trimisi de romanii care lucreaza afara si 40 miliarde euro credite bancare.

Iar daca se tine cont de faptul ca investitiile straine aduc bani in tara, dar si scot prin profituri repatriate acum sau peste cinci ani, in functie de tipul businessului, iar banii trimisi de muncitorii straini au un singur sens - in consum, in case sau in investitii locale, rezulta cu atat mai mult dependenta economiei de aceasta sursa.

Oricum ar fi, administratorii tarii au fost practic pedepsiti pentru ca nu au stiut sa aduca investitori straini si sa creeze locuri de munca in tara pentru a nu crea acest val emigrationist de o amploare pe care nu l-au cunoscut alte tari din estul Europei, care au facut reforma la timp si au adus investitori.

La 20 de ani de la Revolutie, pacatele celor care au tinut inchisa Romania si au cautat sa intarzie privatizarea, retrocedarea caselor si a terenurilor si integrarea in spatiul occidental s-au razbunat: cei mai aspru pedepsiti, cei care au plecat pur si simplu de acasa pentru o alta viata, i-au sanctionat inca o data.

Ambii candidati au mentionat despartirea de tranzitie in discursurile, ambele, triumfale de duminica seara, dar votul romanilor din strainatate dovedeste ca tranzitia din Romania nu s-a terminat si ca stanga mai trebuie sa faca mult, mult mai mult decat o alianta cu PNL pentru a fi considerata suficient de reformatoare si "progresista".

Inainte de vot, multi au fost de parere ca un vot pentru Traian Basescu este prost pe termen scurt, pentru ca exista o mare incertitudine privind noul guvern si sustinerea sa in Parlament, dar poate bun pe termen lung, avand in vedere pozitiile sale exprimate pentru reformarea statului si modernizarea Romaniei.

Faptul ca votul romanilor din strainatate a facut pana la urma diferenta, chiar daca acestia au avut o pondere de circa 1% in totalul celor 10.500.000 de cetateni care au mers la vot, arata ca preocuparea pentru ce va fi pe termen mai lung, si nu maine, a contat mai mult la votul de duminica.

Romanii din strainatate vad de departe situatia de acasa, dar si gandesc mai departe, pentru ca ei vor o altfel de Romanie cand se vor intoarce acasa, stiind ca au plecat

dintr-o Romanie de care au fost nemultumiti si nu vor neaparat un guvern maine care sa scoata tara din incertitudinea politica din ultimele trei luni.

Inclinarea balantei votului de catre romanii din strainatate este pentru Traian Basescu o responsabilitate poate mai mare decat un mandat castigat national; cei de afara i-au transmis astfel - atentie, noi nu suntem in tara, iti dam mandatul, dar vezi cum te prezinti peste cinci ani, cand ne vom intoarce.

Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF