Romtelecom lanseaza IPTV in 10 orase, cu tarife de la 2,9 euro pe luna

Ziarul Financiar 08.12.2009

Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori telecom locali, va lansa in 10 dintre cele mai mari orase din Romania, printre care Bucuresti, Sibiu si Iasi serviciile de televiziune prin internet (IPTV), care vor fi disponibile pentru clientii companiei care au o linie de telefonie fixa si acces internet la o viteza de cel putin 8 Mbps.

Practic, Romtelecom livreaza astfel prin acelasi fir si telefonie fixa si internet si televiziune - cum fac, spre exemplu, RCS&RDS si UPC prin cablu sau fibra optica. Pentru a putea folosi si serviciile IPTV clientii trebuie sa instaleze in casa un nou echipament, receptorul IPTV, pe langa cel utilizat pentru utilizarea serviciilor internet.

Receptoarele IPTV sunt de mai multe tipuri, respectiv un model simplu, care nu permite furnizarea unor servicii suplimentare, si modele mai complexe, care includ si un hard disc. Modelele cu hard disc au functia de inregistrare video (Digital Video Recording), care permite inregistrarea emisiunilor difuzate de posturile TV pentru a putea fi vizualizate oricand ulterior.

Intrarea IPTV deschide Romtelecom calea spre a oferi servicii precum televiziune de inalta definitie (HD) sau de continut video la cerere.
Romtelecom devine astfel primul operator telecom local care lanseaza in mai multe orase din Romania servicii prin tehnologia IPTV, nisa pe care activa pana acum doar compania locala Ines, care acoperea insa doar Bucurestiul si orasul Voluntari.

In acest moment Romtelecom ofera prin tehnologia IPTV un pachet de aproximativ 20 de posturi TV, cu un cost de 3,45 euro pe luna, urmand ca in viitor compania sa extinda numarul de programe si sa ofere si pachete optionale de posturi TV.

Compania precizeaza, de altfel, ca in acest moment desfasoara o campanie de pre-lansare a serviciului, in care infrastructura va fi practic testata si calibrata pe masura ce numarul de utilizatori va creste.

In acest context, Romtelecom a anuntat ca utilizatorii care se aboneaza in aceasta perioada nu vor plati abonamentul pana in martie 2010 si primesc gratuit cel mai simplu model de receptor necesar pentru vizualizarea serviciului. Clientii care cumpara serviciul IPTV in aceasta perioada pot achizitiona la jumatate de pret si un receptor IPTV cu hard disc, respectiv la pretul de 99 de euro fara TVA.
Romtelecom urmeaza sa lanseze si servicii de televiziune de inalta definitie (HD) au spus reprezentantii companiei, fara a oferi insa un termen exact. Oferta ar urma sa includa cinci posturi TV. In prezent doar UPC, al doilea jucator pe cablul TV, ofera servicii de televiziune HD si DVR.
Serviciul IPTV al Romtelecom, denumit Dolce Interactiv va fi disponibil din aceasta luna in urmatoarele 10 orase: Bucuresti, Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca, Ploiesti, Braila, Piatra Neamt, Sibiu si Bacau

Initial, Romtelecom a anuntat dintr-o eroare ca serviciul IPTV este disponibil si in orasele Craiova, Brasov si Galati.
Acoperirea, precum si functionalitatile oferite utilizatorilor vor fi treptat extinse in viitor, precizeaza reprezentantii Romtelecom.