Grecia intra sub supraveghere din cauza finantelor publice

Autor: Andreea Neferu 08.12.2009

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a plasat sub supraveghere, cu implicatii negative, ratingul de tara "A minus" al Greciei. "Punerea sub observatie a acestui rating reflecta viziunea noastra potrivit careia planurile de consolidare fiscala propuse de noul guvern de la Atena au sanse mici sa asigure o reducere sustenabila a deficitului fiscal si a datoriei publice", a anuntat Standard & Poor's.

Agentia de evaluare financiara estimeaza ca, in absenta unor masuri concrete din partea guvernului elen, datoria publica a Greciei ar putea ajunge la 125% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2010, cel mai ridicat nivel din zona euro.

Totodata, Standard & Poor's a anuntat ca "industria bancara elena se confrunta cu cele mai mari riscuri economice pe termen lung din Europa dezvoltata" si ca, potrivit celui mai pesimist scenariu, valoarea bruta a creditelor cu probleme ar putea ajunge la 10-20% din totalul imprumuturilor acordate de bancile private din Grecia, se arata in comunicatul agentiei de rating.

Pe piata din Romania, bancile elene ocupa o pozitie forte, in topul celor mai importanti 15 jucatori de la noi, Grecia fiind reprezentata de patru banci - Alpha Bank Romania, EFG Eurobank-Bancpost, Piraeus Bank si National Bank of Greece-Banca Romaneasca, insa acestora li se adauga si alti jucatori de talie medie si mica.

Guvernul de la Atena vrea finante publice mai transparente

"Daca vom concluziona ca strategia guvernului elen este suficient de agresiva pentru a asigura un declin semnificativ si sustenabil al datoriei publice, ratingul ar putea fi reafirmat", potrivit Standard & Poor's. "In caz contrar, l-am putea revizui in scadere cu un punct, pana la BBB+, daca vom considera ca masurile fiscale ale guvernului sunt nerealiste, in special avand in vedere riscul ca economia Greciei sa creasca pe termen lung sub performantele celorlalte state membre ale zonei euro".

Rata dobanzii la obligatiunile elene a urcat pana la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni, dupa ce Standard & Poor's a plasat sub "supraveghere negativa" ratingul de tara al Greciei, fapt ce conduce in majoritatea cazurilor la o revizuire in scadere a respectivului calificativ in cel mult o luna, scrie Financial Times.

Totodata, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a aratat ca oficialii de la Atena trebuie sa actioneze "in mod curajos" pentru a reusi sa controloze bugetul de stat.

Noul premier al Greciei, Georgios Papandreou, a anuntat reforme care ar putea spori gradul de transparenta a finantelor publice.

Autoritatile vor sa reduca deficitul bugetar cu 3,6%, sa majoreze impozitele pe proprietate si unele dintre cele pe venituri, dar si sa inghete salariile si pensiile din sectorul public.

Economistii eleni, deloc surprinsi de decizia S&P

Economistii bancilor elene au declarat ca pozitia adoptata de agentia de evaluare financiara nu reprezinta o surpriza, in conditiile in care reflecta temerile in crestere ale investitorilor cu privire la perspectivele fiscale ale Greciei. Deficitul bugetar al tarii este estimat sa atinga anul acesta 12,7% din PIB, adica de mai mult de patru ori peste limita impusa pentru statele membre ale zonei euro. Perspectiva celor de la Standard & Poor's este "negativa pentru pietele domestice de titluri guvernamentale, confirmand incertitudinile cu care se confrunta investitorii in ceea ce priveste pozitia financiara a tarii", a explicat Platon Monokroussos, director al departamentului de cercetare a pietelor financiare din cadrul Eurobank, actionar majoritar al bancii romane Bancpost.

Fitch reduce ratingul Greciei la creditele pe termen lung

Agentia de rating Fitch a revizuit in scadere ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung acordate atat in valuta, cat si in moneda nationala de la A minus la BBB plus, scrie Bloomberg. Perspectiva a ramas negativa, din cauza temerilor privind evolutia pe termen mediu a finantelor publice, a incertitudinii privind revenirea economiei din criza si din cauza lipsei de credibilitate a institutiilor fiscale. "Daca planurile guvernamentale actuale nu sunt duse la bun sfarsit atunci am putea revizui din nou in scadere ratingul de tara al Greciei. Daca insa vedem ca statul isi asuma angajamente credibile, iar implementarea acestora va fi consistenta, atunci perspectiva ar putea redeveni stabila", a spus agentia, care a adaugat ca va fi nevoie de "politici fiscale austere".