Bucurestiul, un oras mai mult negru decat verde

Autor: Andrei Nastase 08.12.2009

In Europa, doar Sofia, capitala Bulgariei, si Kievul, capitala Ucrainei, polueaza mai mult decat Bucurestiul.

Din 30 de capitale europene studiate, Bucurestiul se situeaza pe pozitia 28 la capitolul poluare. Dar, potrivit lui James Watson, managing editor al studiului "European Green City Index", prezentat la Copenhaga de compania germana Siemens, "Bucurestiul nu putea performa mai bine de atat pentru moment, si importante sunt actinile de maine, nu cele de ieri".

Watson atrage atentia ca in top zece s-au clasat tocmai orasele cele mai bogate din Europa (dupa PIB-ul per capita), orase care au luat masuri serioase pentru protectia mediului si eficienta energetica. Cu alte cuvinte, chiar daca am fost inscrisi in studiu, nu exista termeni reali de comparatie intre capitala Romaniei si cele ale statelor vest si nord-europene.

"Bucurestiul si Romania in general trebuie sa priveasca spre exemplele altor capitale si state europene, pentru ca experienta si expertiza altora poate fi foarte folositoare", indeamna Watson. Performantele fiecarui oras participant au fost impartite in opt capitole diferite: emisiile de CO2, energia, constructiile, transportul, colectarea rezidurilor, calitatea apei si aerului, si politicile de mediu existente.

Printre codasi la toate capitolele

Suntem ultimii cand vine vorba de proiectele guvernamentale cu referire directa la mediul inconjurator, si cel mai bine (locul 21) ne clasam la capitolul constructii, unde Bucurestiul a fost prima capitala est-europeana care a infiintat (in 2008) un consiliu al cladirilor verzi, care a ridicat standardul de constructie pentru noile cladiri ridicate.

Ne clasam pe locul 24 in ce priveste emisiile de dioxid de carbon, la un nivel estimat la 5,2 tone/persoana pe an, dar studiul noteaza in dreptul Bucurestiului doar 1,9 milioane de locuitori, adica doar bucurestenii cu acte. Urcam un loc in clasament, pana pe pozitia 23, la capitolul energie, unde suntem obligati sa ne conformam la normele europene privind eficienta energetica, si ne situam pe locul 28 la transporturi si la managementul gunoiului rezidual (479 kg pe cap de locuitor).

Intalnire cruciala la Copenhaga

Astazi, si pentru urmatoarele doua saptamani, liderii mondiali vor incerca sa ajunga la un acord privind noile norme de poluare agreate la nivel international, iar principala tema de discutie de la Copenhaga este stabilirea unor noi tinte pentru emisiile de dioxid de carbon ale fiecarui stat in parte.

"Timpul a expirat. S-a terminat cu vorbaria si e timpul pentru decizii", spune Ritt Bjerregaard, primarul orasului gazda, cel mai putin poluat din Europa.