Bucurestiul, un oras mai mult negru decat verde: Doar Sofia si Kievul polueaza mai mult decat capitala Romaniei

Autor: Andrei Nastase 08.12.2009

Din 30 de capitale europene studiate, Bucurestiul se situeaza pe pozitia 28. Dar, potrivit lui James Watson, managing editor al studiului "European Green City Index", "Bucurestiul nu putea performa mai bine de atat pentru moment, si importante sunt actinile de maine, nu cele de ieri."

Watson atrage atentia ca in top zece s-au clasat tocmai orasele cele mai bogate din Europa (dupa PIB-ul per capita), orase care au luat actiuni serioase pentru protectia mediului si eficienta energetica. Cu alte cuvinte, chiar daca am fost inscrisi in studiu, nu exista termeni reali de comparatie intre capitala Romaniei si cele ale statelor din Vest si Nord Europene. "Bucurestiul si Romania in general trebuie sa priveasca spre exemplele altor capitale si state europene, pentru ca experienta si expertiza altora poate fi foarte folositoare", indeamna acesta.

Performantele fiecarui oras participant au fost impartite in opt capitole diferite: emisiile de CO2, energia, constructiile, transportul, colectarea rezidurilor, calitatea apei si aerului, si politicile de mediu existente.
Suntem ultimii cand vine vorba despre proiectele guvernamentale cu referire directa la mediul inconjurator, si cel mai bine (locul 21) ne clasam la capitolul constructii, unde Bucurestiul a fost prima capitala est-europeana care a infiintat (in 2008) un Consiliu al Cladirilor Verzi (RoGBC - Romania Green Building Council) care a ridicat standardul de constructie pentru noile cladiri ridicate.

Ne clasam pe locul 24 in ce priveste emisiile de dioxid de carbon, la un nivel estimat la 5,2 tone/persoana pe an, dar studiul noteaza in dreptul Bucurestiului doar 1,9 milioane de locuitori, adica doar bucurestenii cu acte. Urcam un loc in clasament, pana pe pozitia 23, la capitolul energie, unde suntem obligati sa ne conformam la normele europene privind eficienta energetica, si ne situam pe locul 28 la transporturi si la managementul gunoiului rezidual (479 de Kg pe cap de locuitor - sub media celor 30 de orase, 511 Kg).
Rezultatele studiului "European Green City Index", efectuat de Economist Intelligence Unit si sponsorizat de Siemens vin intr-un an 2009 considerat a fi crucial pentru eforturile internationale adresate stoparii schimbarilor meteorologice la nivel mondial. Adoptand Planul de Actiune de la Bali, natiunile participante la conferinta de atunci, in 2007, au fost de acord ca peste doi ani, la Copenhaga, va fi ultima sansa pentru semnarea unui acord inainte de expirarea Protocolului de la Kyoto, in 2012.
Astazi, si pentru urmatoarele doua saptamani, liderii mondiali vor incerca sa ajunga la un acord privind noile norme de poluare agreate la nivel international, iar principala tema de discutie de la Copenhaga, devenita intre timp "Hopenhaga" (de la "hope", care inseamna speranta), este stabilirea unor noi tinte internationale pentru emisiile de dioxid de carbon ale fiecarui stat in parte.

"Timpul a expirat. S-a terminat cu vorbaria si e timpul pentru decizii", spune primarul orasului gazda, Ritt Bjerregaard, la inaugurarea Conferintei de Mediu de la Copenhaga. Capitala Danemarcei este prima clasata in studiul "European Green City Index", si nu este nicio intamplare ca summit-ul Cop 15 are loc tot aici, intr-un oras in care opt din zece oameni merg la serviciu cu bicicleta, sau care in 2025 isi va satisface 20% din necesarul de energie din surse alternative, in principal prin parcuri eoliene.
Dar nici macar Copenhaga, sau Stocholm sau Oslo, urmatoarele clasate in topul celor mai verzi capitale europene, nu pot fi un exemplu general de urmat, pentru ca, asa cum explica chiar Bjerregaard, femeia care conduce Copenhaga, resursele financiare si mai ales sursele naturale de care beneficiaza unele state nu pot fi reproduse in alta parte a globului. "Probabil ca Romania nu poate construi parcurile eoliene din Danemarca, dar poate paria pe energia solara sau hidro. Important este sa existe o strategie de dezvoltare pe tremen lung, pentru ca, asa cum am demonstrat noi, solutii exista", conchide Bjerregaard, venita la conferinta de presa pe bicicleta.

Principalele probleme de pe ordinea de zi, asa cum le pune chiar seful UE pe probleme de clima, Yvo de Boer, sunt patru la numar: prima - cat de dispuse sunt tarile industrializate sa reduca emisiile de dioxid de carbon; a doua - cat de dispuse sunt tarile aflate in dezvoltare, ca India si China, sa limiteze emisiile de dioxid de carbon; a treia - ce ajutor finaciar trebuie sa primeasca tarile aflate in dezvoltare, si aici intra si Romania, pentru a se angaja in acest efort comun; si patru, cum pot fi manageriati banii acestia? Probleme complexe care vor trebui sa-si gaseasca raspunsul la Copenhaga.

Temere generala de la Copenhaga este ca si anul acesta vom avea vorbe si nu fapte. In primul rand pentru ca niciuna dintre tarile Uniunii Europene (UE) nu si-au indeplinit vreodata promisiunile de a-si reduce emisiile de carbon in atmosfera. Si asta in ultimii 20 de ani. Deci niciuna dintre tarile respective, in afara poate de statele nordice, nu are cu ce sa vina la masa de negocieri, in afara unei liste de promisiuni nerespectate.
Deocamdata, tot ce poate face UE e sa-si ceara scuze in fata Statelor Unite (care si-au redus emisiile de CO2 cu 3%) si Chinei (care e inca o tara aflata in dezvoltare), si sa promita, din nou, ca va incerca sa faca mai bine. Si aici e marea problema a COP 15: tarile care au esuat lamentabil in a-si indeplini promisiunile se pregatesc sa tina prelegeri statelor care au refuzat in trecut sa semneze un tratat ale carui angajamente nu puteau fi respectate. Asa ca din nou, pare a fi vremea promisiunilor.

Cele mai verzi orase din Europa


(Bucurestiul s-a clasat pe locul 28, inaintea Sofiei si Kievului)

Copenhaga
Stocholm
Oslo
Viena
Amsterdam
Zurich
Helsinki
Berlin
Bruxell
Paris

Sursa: Economist Intelligence Unit