Eugen Radulescu, BNR: Situatia noastra este foarte complicata

Autor: Bogdan Alecu 09.12.2009

"Situatia noastra este foarte complicata", a declarat Eugen Radulescu in cadrul conferintei "CFO-ul, cel mai important manager pe timp de criza?", orgazinata de BUSINESS Magazin si ACCA (the Association of Chartered Certified Accountans).

Una dintre problemele cu care ne confruntam este deficitul ridicat. SUA, spre deosebire de noi, au reusit sa supravietuiasca in conditii de deficit exceptionale de 2 cifre, au reusit sa se imprumute pe piata in conditii eficiente; noi nu putem face asa ceva. "Orice leu la deficit care il adaugam, inseamna o greutate foarte greu de suportat pentru toata economia si pentru sistemul privat", a spus Radulescu.

Faptul ca bugetul se finanteaza de pe piata interna, pentru ca nu putem de pe externa, nevand maturitatea necesara. Experienta pe care am obtinut-o inainte de venirea crizei a constat in faptul ca desi economia crestea si duduia, guvernul continua sa bage carbuni cand i se spunea sa se opreasca.

In prezent, bugetul pe care il avem e nefinantabil. Problema nu e sa stimulam economia, ci sa reducem deficitul bugetar, in opinia lui Radulescu. Conform acestuia, economia functioneaza. In cazul in care nu reusim sa reducem deficitul bugetar, banii vor fi stransi de Ministerul de Finante si economia se va sufoca.

Conform acestuia cheltuielile bugetare foarte mari au venit in acelasi timp cu blocarea finantelor, acestea fiind oprite in directii care nu mai pot fi scazute si care nu mai pot fi oprite. Astfel, avem de-a face cu cheltuieli foarte mari, precum pensiile, care nu mai pot fi sustinute. "Cand s-a pus problema cresterii cu 47% a pensiilor am scris in ZF si prefiguram ca oricum bine nu ne va fi. Dar bine nu ne va fi nici noua nici lor pemtru ca sursele pentru pensii se vor epuiza si, pe termnen lung, vom pierde", a declarat oficialul.

In afara de pensii mai avem si alte cheltuieli intepenite. "Am fost foarte aproape de greseala Ungariei din 2001, dar nu s-a intamplat pana la capat cu cresterea salariilor in sistemul bugetar. Ungaria, din 2001 nu mai are crestere. Era cat sa iasa din criza in 2008 dar a venit criza economica. Astfel, Ungaria care in anii 90 reprezenta bijuteria coroanei din Europa de Est a avut un final dramatic".

"Avem cheltuieli care nu pot fi miscate si care nu ajung in finantarea infrastructurii sau alte cheltuieli de care avem nevoie". Cu toate acestea, oficialul BNR considera ca cheltuielile din Romania sunt mai mari decat din alte tari: "In vaile si podisurile din Transilvania va fi mai greu de construit decat prin muntii din Croatia daca noi platim de 3-4 ori mai mult pe km de autostrada decat vecinii noi. Si cand cheltuim pt infrastrucutra, o facem extrem de prost".

Oficialul a mai spus ca veniturile bugetare provin dintr-un sistem extrem de deficient. Avem sectoare intregi fara fiscalitate precum folosirea pamantului. "Ne plangem ca vin sa cumpere pamant strainii sa primeasca bonusuri de la UE, ca sunt terenuri parloaga, dar nu s-a pus problema impozitarii acestora care sa aduca lucrurile la normal", a spus Radulescu.

O buna idee in opinia oficialului BNR este impozitarea celor care detin peste un hectar de pamant. "Nu e problema din puncul de vedere al filozofiei politice, pana acum nu s-a impozitat nimic in ceea ce priveste speculatia imobiliara. Averile care s-au facut prin speculatii impobiliare nu e vorba de inechiate si faptul ca economia a fost impinsa intr-o zona nesustenabila. Avem fericirea sa fim in locul 3 in lume ca numar de taxe. Belarus si Kirghistan sunt peste noi. Noi avem 90 de taxe centrale si sute de taxe locale, care nu duc la bugete mari, ci la coruptie, birocratie, cheltuieli administrative foarte mari".

Radulescu a incheiat spunand: "Nu pot sa spun ca nu stunt optimist, progresul nostru e uluitor".