CARTEA DE ARTA/ Variatiuni pe tema unui scenariu

Autor: Stelian Turlea 09.12.2009
Mircea Daneliuc
Cele ce plutesc
Editura Curtea veche
"Cele ce plutesc" este titlul celui mai nou film al lui Mircea Daneliuc, prezentat intr-o caravana, in 24 de orase din tara, in perioada 24 octombrie-19 decembrie, informeaza Tandem Film. Scopul caravanei: "Sa trezeasca constiinta si sa stimuleze perceptia oamenilor despre arta in general si despre arta cinematografica in particular", spunea producatorul general al filmului, Giuliano Doman.
Pelicula spune povestea lui Avram care, aflat la munca in Europa, observa ca italienii platesc bine câinii dresati, dorind sa se simta in siguranta in fata valurilor de emigranti. Avram se intoarce in România spre a pune pe picioare o canisa pentru câini de paza, cu gândul de a-i exporta apoi in Italia. Acesta nimereste, insa, in vecinatatea unei tabere de proaspat expulzati de la Roma. Astfel, conflictul italian se muta si aici, lânga Dunare. Viata i se complica: intra intr-o relatie bolnavicioasa de amor cu propria nora, stârneste o stare de ostilitate cu vecinii sai si este amenintat cu moartea. Din distributia filmului fac parte, printre altii, Valentin Popescu, Magda Cernat si Serghei Mizil.

"Sunt foarte bucuros - declara Mircea Daneliuc - ca am avut niste debuturi notabile in acest film si o colaborare foarte buna cu o echipa foarte inzestrata si cu niste actori care au performat si in alte filme, nu numai intr-ale mele. Totodata, o carte care a insotit premiera nu e una care a premers filmului, caci filmul nu este ecranizarea ei. Cartea este o variatie pe tema, uneori seamana cu filmul, alteori nu, uneori se indeparteaza, alteori se apropie."