COLECTII/ Pasiuni tragice

Autor: Stelian Turlea 09.12.2009
Colectia "Raftul Denisei", coordonata la Editura Humanitas Fiction de Denisa Comanescu, nu se dezminte: apar carti dupa carti, care de care mai premiata. Asa se intampla si cu cele mai recente pe care le-am primit.
Yukio Mishima - "Zapada de primavara". Traducere din japoneza si note de Angela Hondru. Romanul face parte din tetralogia "Marea fertilitatii", capodopera scriitorului (alaturi de "Cai in galop", "Templul zorilor" si "Ingerul decazut"). In ziua in care Mishima si-a incheiat ultimul volum al tetralogiei, 25 noiembrie 1970, s-a sinucis. Romanul se petrece la inceputul veacului 20, cand Japonia incepe sa fie modelata de influentele europene, si este povestea unei pasiuni intre un tanar care isi petrece ultimii ani ai adolescentei cu capul in nori si o frumoasa aristocrata, cu o educatie traditionala temeinica, ceruta in casatorie de un print. Cei doi refuza sa se supuna cutumelor sociale rigide, chiar daca sunt amenintati de stigmatul dezonoarei si deznodamantul este tragic. Romanul aparut in 1968 a fost ecranizat in 2005.

Janice Y.K.Lee - "Profesoara de pian". Traducere din engleza si note de Irina Bojin. Este un roman aparut la inceput acestui an in Statele Unite ale Americii, bestseller, tradus deja in douazeci si cinci de tari. Autoarea s-a nascut la Hong Kong, din parinti coreeni, a ajuns in SUA la cincisprezece ani, a studiat engleza si a lucrat la revista "Elle". La cartea de fata, debutul ei in literatura, a lucrat cinci ani. Este povestea iubirii petrecute in timpul ultimului razboi mondial intre un englez abia sosit la Hong Kong si o frumoasa asiatica, exact in momentele invaziei japoneze. Englezul este intrenat intr-un lagar. La aproximtiv un deceniu dupa incheierea razboiului, in Hong Kong ajunge si o tanara englezoaica profesoara de pian, care se indragosteste iremediabil de barbatul inchis mai demult in lagar, acum sofer. "Romanul - scriu colegii autoarei de la revista "Elle" - surprinde transformarea radicala prin care trece Claire ajunsa in exoticul Hong Kong la mijlocul secolului trecut."