Conturile de pensie privata ale angajatilor, mai sarace cu 100 mil. €

Autor: Angela Placinta 09.12.2009

Aproape o treime din angajatii care au aderat la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II), adica aproximativ 1,5 milioane de persoane, nu primesc in fiecare luna contributiile datorate de angajatori, valoarea totala a sumelor pe care firmele nu le-au virat anul acesta in conturile de pensie privata fiind de peste 105 mil. euro, potrivit unei analize realizate de ZF.

"A fost o evolutie asteptata. Este o suma importanta, generata de indisciplina angajatorilor si de cresterea somajului. Firmele au probleme in ceea ce priveste platile si probabil ca acest lucru nu se va opri pana la sfarsitul primului trimestru din anul viitor", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul persoanelor pentru care nu se platesc in mod constant contributii a urcat in fiecare luna de la lansarea sistemului de pensii private, potrivit celor mai recente informatii ponderea acestor clienti in numarul total al participantilor la fondurile de pensii private obligatorii fiind de circa 30%. Fondurile au in prezent peste 4,8 milioane de clienti, sumele primite in administrare anul acesta urmand sa depaseasca 310 mil. euro.

In fiecare luna, din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta in prezent toate firmele, in conturile de pensie se vireaza cu 7-11 mil. euro mai putin decat ar trebui.

"Nu este o surpriza, traim intr-un an de criza, iar angajatii si angajatorii au fost afectati deopotriva. Disciplina financiara sufera in vremuri de criza. Acest lucru afecteaza toate fondurile de pensii, ele neajungand la dimensiunea la care ar trebui sa fie. Rezultatele din investitii ar putea fi mai bune daca sumele investite ar fi mai mari", afirma Crinu Andanut, presedintele APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) si directorul general al Allianz-Tiriac Pensii Pirvate, care administreaza al doilea fond de pilon II ca marime de pe piata locala.

Contributiile la fondurile de pensii obligatorii reprezinta 2% din veniturile salariale lunare si se scad din contributiile de asigurari sociale de stat. Sumele pe care angajatorii nu le vireaza vor afecta in final pensiile participantilor la fondurile private.

"Este posibil ca ponderea celor pentru care nu se vireaza constant contributii sa sara de 30%, dar nu cu mult, poate unul sau doua puncte procentuale, din cauza cresterii somajului", considera presedintele CSSPP.

In prezent, rata somajului este de 7,5%, aproape dubla fata de acum un an. Peste 680.000 de romani sunt someri, iar numarul lor va continua sa creasca, in conditiile in care companiile anunta in continuare disponibilizari. La inceputul anului Fondul Monetar International estima ca numarul somerilor va ajunge la 800.000 la sfarsitul lui 2009.