Proprietarul parcului ERA din Iasi, in litigiu cu un constructor pentru o datorie de 250.000 €

Autor: Cristi Moga 09.12.2009

Ermes Holding, firma a grupului cipriot Omilos, care detine parcul de retail ERA Shopping Park din Iasi, trebuie sa faca fata unui sechestru asupra unor sume pana la concurenta de 1,1 mil. lei (circa 250.000 de euro), potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucuresti.Ermes Holding, firma a grupului cipriot Omilos, care detine parcul de retail ERA Shopping Park din Iasi, trebuie sa faca fata unui sechestru asupra unor sume pana la concurenta de 1,1 mil. lei (circa 250.000 de euro), potrivit datelor de pe site-ul Tribunalului Bucuresti.



Scaderea vanzarilor si dificultatile de incasare a chiriilor provoaca in aceasta perioada tot mai multe conflicte intre proprietarii de centre comerciale si banci, retaileri si chiar firme de constructii, cum este cazul proiectului ERA din Iasi.

"Tribunalul admite cererea formulata de reclamanta SC Viarom Construct SA (...) in contradictoriu cu parata SC Ermes Holding SRL cu sediul in Bucuresti. (...) Dispune infiintarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile ale debitoarei constand in sumele de bani constituite in depozitele bancare ale acesteia pana la concurenta sumei de 1.101.826,72 lei", se arata intr-o decizie a Tribunalului Municipiului Bucuresti din data de 13 noiembrie.

Viarom Construct, firma cu afaceri de 22,6 milioane de euro in 2008, a fost unul dintre constructorii proiectului din Iasi, care cuprinde un hipermarket Carrefour, o unitate Praktiker si o galerie comerciala si a fost inaugurat in toamna anului 2008.

"Avem un litigiu comercial cu cei de la Viarom pe tema calitatii lucrarilor de constructie executate. Nu pot face alte comentarii pe aceasta tema", a declarat Graham Kilbane, general manager al Omilos.

Potrivit paginii de web a Tribunalului Bucuresti, firmei Ermes Holding i-a fost ceruta si intrarea in insolventa, de catre firmele Constructii Feroviare Iasi - Grup Colas, Gama Electro Constructii sau Chapman Taylor, o parte dintre aceste dosare avand termen de judecata prima parte a lui 2010. Reprezentantii Chapman Taylor nu au putut fi contactati pentru informatii, iar cei ai Viarom Construct nu au raspuns solicitarii ZF.

"In ceea ce priveste litigiul cu Chapman Taylor va pot spune ca am castigat procesul luni. In momentul de fata toata lumea se foloseste de astfel de proceduri pentru a rezolva disputele comerciale. Compania nu este insolventa. Proiectul din Iasi este partial finalizat si generator de venituri", a mai spus reprezentantul Omilos.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, firma Ermes Holding inregistra la sfarsitul anului 2008 datorii de 69 de milioane de euro, o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro si pierderi de 9 milioane de euro, ca urmare a investitiilor in proiect, care a fost inaugurat abia la finalul anului trecut.

Constructia proiectului a fost finantata printr-un imprumut sindicalizat obtinut de la Banca Romaneasca, National Bank of Greece si EFG, a carui valoare totala era estimata de Omilos la 80 mil. euro.

Omilos detine in Iasi un teren cu o suprafata totala de peste 30 de hectare, pe care intentioneaza sa dezvolte cel mai mare parc de retail din afara Capitalei, dupa modelul celui din Baneasa. Potrivit informatiilor ZF, Omilos a ajuns la un acord in acest an cu francezii de la Decathlon pentru vanzarea unei parcele de teren la Iasi pentru constructia unui magazin de articole sportive.

Omilos mai detine un parc de retail in Oradea, inaugurat in primavara acestui an, care cuprinde de asemenea un magazin Carrefour, o unitate Bricostore si o galerie comerciala.