Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 09.12.2009

1. Flamingo cere insolventa Flanco. ING a inceput sa ia marfa din magazine. Retailerul de electronice si electrocasnice a depus ieri la tribunalul Bucuresti cererea de intrare in insolventa a Flanco dupa ce in cursul saptamanii trecute au esuat negocierile pentru restructurarea datoriilor in valoare de 17,5 milioane de euro la cel mai mare finantator ING Bank. Potrivit reprezentantilor Flamingo, ING a notificat retailerul ca astazi va incepe executia datoriilor prin sechestru asupra stocurilor din magazinele retelei.

2. BNR: O banca mica era sa intre in supraveghere speciala in primavara. Perceptia de risc determinata de practica tot mai raspandita in randul firmelor de intrare in insolventa a determinat bancile sa sisteze creditarea, a spus Nicolae Cinteza, seful departamentului Supraveghere din BNR, la EU-COFILE, seminar organizat de BNR, ARB si Alpha Bank. In primavara, o banca de talie mica cu actionariat strain, a ajuns chiar sa coboare cu solvabilitatea de la 17% la 6,7% in doar 3 luni, sub pragul de 8% impus de BNR, din cauza provizioanelor facute pentru clienti intrati in insolventa si dupa ce un client important a intrat in insolventa.

3. Antonescu: Daca PNL va numi premierul, eu voi fi acela. Biroul permanent central al PNL s-a reunit miercuri pentru a-i acorda votul de incredere lui Crin Antonescu si a decide daca intra la guvernare alaturi de PD-L sau ramane in opozitie. Crin Antonescu sustine ca, daca PNL va fi in pozitia de a desemna premierul, el va fi acela si niciun alt liberal, trimitere la speculatia de presa potrivit careia fostul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, ar putea deveni din noul seful Cabinetului, intr-un guvern PD-L-PNL.

4. Afacerile din comert si servicii au scazut in octombrie cu 1,5%, respectiv 0,4%. In octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) fata de luna precedenta a scazut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 1,5%, in ciuda unei crestere ca serie bruta cu 1%, conform datelor Institutului National de Statistica.

5. Leul continua sa se deprecieze pentru a treia zi consecutiv. Leul a continuat sa se deprecieze miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) anuntand un curs de referinta de 4,2373 lei/euro in crestere cu 1,24 bani fata de cursul inregistrat marti. Pe piata interbancara, cursul a urcat la 4,2440 - 4,2455 lei/euro, pe fondul unei corectii regionale, dupa ce investitorii straini au luat pozitii semnificative pe dolar, in detrimentul euro