Flamingo International isi baga firmele in insolventa ca sa scape de executia ING

Autor: Alexandru Anghel 09.12.2009

"In urma esecului conducerii Flamingo de a respecta termenii intelegerii incheiate in 4 noiembrie 2009 privind restructurarea creditului datand din 2001, ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti a decis sa declanseze procedura de executare silita asupra Flamingo International SA, Flamingo Computers SA, Flanco International SRL si Flamingo Distribution Center SRL", a anuntat ieri ING Bank.

Raspunsul Flamingo a venit imediat: intrarea in insolventa a companiilor grupului pentru protejarea impotriva creditorilor.

"De maine (azi, 10 decembrie - n. red.) vom fi tehnic in insolventa. Urmeaza continuarea planului nostru de reorganizare, de data aceasta sub protectia legii fata de creditori", a fost declaratia lui Adrian Olteanu, presedintele grupului Flamingo.

Flamingo a facut incercari disperate in ultimele luni sa evite intrarea oficiala in reorganizare, purtand negocieri cu bancile, furnizorii si proprietarii de spatii comerciale pentru restructurarea datoriilor.

"Pe parcursul acestui an, ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti si echipa de conducere a Flamingo au purtat discutii repetate privind necesitatea unor masuri de restructurare si regandire a modelului de business in conditiile crizei economice. Conducerea Flamingo a prezentat pe parcurs cateva planuri de business, dar niciunul dintre ele nu a produs rezultate in sensul imbunatatirii situatiei companiei", afirma reprezentantii bancii.

ING acuza "aparitia repetata a incalcarilor angajamentelor parte a contractului de imprumut si continua deteriorare a situatiei financiare a companiilor din grupul Flamingo". "Acestea nu au lasat ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti alta optiune decat sa inceapa executarea silita a garantiilor existente."

Pe langa datoriile la ING Flamingo mai are credite de 8,5 mil. euro la Unicredit Tiriac Bank si de 6 mil. euro la BRD.

Ce planuri are Flamingo

Reprezentantii companiei au declarat ca odata aflata sub protectia legii insolventei, timp in care se realizeaza reorganizarea judiciara, iar datoriile sunt inghetate si plata TVA amanata, Flamingo va continua planul de restructurare, aflat aproape de final, si va strange fonduri de 7 milioane de euro, de la actionari, prin emisiunea de obligatiuni lansata pe 3 decembrie. "Restructurarea financiara poate fi realizata prin doua metode. Restructurarea datoriilor si infuzii de capital fie de la actionari, fie de la banci. Noi am incercat prin toate variantele", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo. El a afirmat ca intrarea in insloventa a Flamingo nu ar trebui sa perturbe emisiunea de obligatiuni lansata la inceputul lunii, iar pana la inceputul anului viitor ar trebui stransa suma de la actionari. Principalii actionari ai companiei sunt Dragos Cinca, cu o participatie de 22%, Dan Adamescu (20%) si compania Midfair Management cu 22% din actiuni. Olteanu nu a exclus ca fondul de investitii QVT, care a iesit din actionariat la inceputul toamnei in luna august a cerut chiar dizolvarea Flamingo, sa fie interesat de subscrierea in cadrul emisiunii de obligatiuni.

"Emisiunea ar trebui sa fie de ajuns pentru reorganizare, in urmatoarele sase luni. Nu avem nevoie de infuzie de capital mai mare. Nu vad de ce nu ne-ar iesi reorganizarea, mai ales ca eram foarte aproape de a reusi si fara protectia legii insolventei", a spus Olteanu.

El explica faptul ca Flamingo si-a ajustat semnificativ cheltuielile de exploatare, astfel ca in parelel cu reducerea vanzarilor cu 50% compania a redus si costurile cu chiriile prin renegocieri, inchideri si diminuarea suprafetelor de vanzare.

Costurile salariale au scazut cu 50%, odata cu reducerea numarului de angajati de la 1.400 in 2008 la 700 in prezent si cu reducerea salariilor cu circa 20%.

In primele trei trimestre ale anului Flamingo a consemnat o cifra de afaceri de 63,7 milioane de euro, cu 55% (79 de milioane de euro) sub rezultatul anului trecut.

"Operational acum suntem pe plus. Din luna iulie, cand s-a stabilizat si piata, magazinele nu mai produc pierderi", a completat Olteanu.

In 2009 Flamingo a redus si numarul de magazine de la 114 la 82, suprafata de vanzare fiind diminuata de la 55.000 de metri patrati la 45.000 de metri patrati.

Cu toate acestea, compania a acumulat in primele noua luni pierderi de aproape 15 mil. euro si reprezentantii companiei estimau in raportul pe trimestrul al treilea ca ar mai putea pierde circa 7 mil. euro, la nivel contabil, din reevaluarea activelor la finalul anului.

Structura grupului Flamingo