Citigroup strange 20 mld. $ ca sa scape de datoria la stat

Autor: Cristina Rosca 10.12.2009

Grupul american vrea sa inapoieze banii statului ca sa poata sa dea bonusuri.



Citigroup planuieste sa stranga 20 mld. dolari (13,5 mld. euro) printr-o vanzare de actiuni, bani pe care banca intentioneaza sa ii foloseasca pentru a rambursa statului fondurile pe care le-a primit prin intermediul programului TARP pentru a evita un colaps in timpul crizei financiare, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Dick Parsons, presedintele bancii, a declarat ca poarta discutii cu organele de reglementare pentru a i se permite Citigroup sa ramburseze fondurile pe care le-a primit de la guvernul Statelor Unite. "Noi credem ca Citigroup poate sa ramburseze fondurile, insa in prezent noi discutam aceasta problema cu organele de reglementare", a spus el.

Banca doreste sa ramburseze statului cat mai repede banii in parte pentru a evita restrictiile ce urmeaza a fi impuse asupra pachetelor de bonusuri pe 2009.

Rivala Bank of America a vandut actiuni de 19,3 mld. dolari saptamana trecuta si a anuntat ca a returnat in totalitate cele 45 mld. dolari pe care le primise sub forma de imprumut de la stat. In luna iunie, principalele banci din SUA, printre care Goldman Sachs, JPMorgan Chase si Morgan Stanley au returnat statului banii pe care acesta ii oferise jucatorilor din sistem in timpul crizei financiare.

La inceputul saptamanii, Thomson Reuters a anuntat ca Citigroup a avut anumite neintelegeri cu reprezentantii guvernului american privind suma pe care banca ar trebui sa o stranga pentru a rambursa banii contribuabililor, potrivit unor surse apropiate care sunt de parere ca discutiile s-ar putea prelungi timp de mai multe saptamani sau chiar luni.

Citigroup a primit anul trecut 45 mld. dolari prin intermediul programului TARP, in doua transe, pentru a evita intrarea in faliment. Cel de-al treilea ajutor de la stat a venit in acest an, cand guvernul a fost de acord sa converteasca 25 mld. dolari in actiuni comune ale grupului.