Takata Petri a angajat 1.000 de oameni in fabricile din Arad si Sibiu in ultimele sase luni

Autor: Alexandru Anghel 10.12.2009

Producatorul de componente auto Takata Petri a reinceput angajarile pentru ca a mutat aici o fabrica din Polonia, dar si pentru noile comenzi ale clientilor din Europa care au renuntat la furnizori din Asia si SUA.



Astfel, compania a trecut de pragul de 6.000 de angajati, devenind unul dintre cei mai mari angajatori din industria auto, alaturi de Automobile Dacia, Draxlmaier sau Continental.

"Cifrele arata ca activitatile Takata din Romania sunt in crestere. Aceasta crestere in fabrica de volane vine din partea relocarii fabricii din Polonia in Arad, iar in celelalte sectoare din noile proiecte atrase", a declarat Jacob Lux, directorul de comunicare al Takata Petri AG.

Dezvoltarea Takata in Romania intervine intr-o perioada in care multe businessuri din sectorul industriei constructoare de masini inca se restructureaza, iar lipsa comenzilor continua odata cu reasezarea pietei auto mondiale. Potrivit reprezentantilor companiei, in Arad lucreaza acum 4.800 de oameni, fata de 4.000 in luna aprilie

Relocarea a adus noi locuri de munca in Romania

Restructurarea grupului japonez la nivel mondial, cu afaceri de aproximativ 4 mld. euro in 2008, a necesitat relocarea productiei de volane pentru Mercedes si Honda de la fabrica din Polonia la fabrica din Romania. Astfel, din motive de profitabilitate, la finalul lunii august Takata a luat decizia de a inchide fabrica din Walbryzych, Polonia, mutand activitatea la Arad, ceea ce a insemnat concedierea a 571 de angajati polonezi.

"Cea mai mare parte a noilor locuri de munca se datoreaza inchiderii din Polonia. Inainte de criza circa 1.200 de oameni lucrau acolo. In Romania relocarea aceasta a adus 700 de joburi noi", a spus Lux. Compania are facilitati de productie pe patru continente, iar in Europa sediul central este stabilit in Germania, unde detine si noua facilitati de productie. In luna ianuarie insa Takata a concediat si in Romania 223 de oameni, dupa reducerea comenzilor din partea partenerilor externi si a Automobile Dacia in perioada respectiva.

Takata integreaza la Sibiu productia de airbaguri

Pe langa unitatile din Arad, Takata a crescut efectivul salarial si la Sibiu, unde produce airbaguri. Din aprilie si pana in prezent numarul angajatilor a crescut cu 200, la 1.500, in urma atragerii unor noi proiecte.

"In ceea ce priveste Sibiul, localizam in continuare proiecte pentru clienti din Europa si primim in continuare comenzi noi. In perioada anterioara aceste airbaguri veneau din Asia sau SUA", a spus Lux.

In Romania Takata Petri este unul dintre primii producatori din industria constructoare de masini, dupa Continental, Michelin si Ina Schaeffler. Afacerile grupului au atins anul trecut 269 de milioane de euro, din care peste 220 mil. euro reprezinta aportul fabricilor de volane si de centuri de siguranta din Arad. "In acest segment avem multe proiecte noi de la clienti europeni. Nu putem inca sa dezvaluim foarte multe despre ele pana la lansarea automobilelor, dar evident ne-am majorat cota de piata", a adaugat Lux.