Exclusiv ZF - Cel mai rasunator faliment imobiliar. Proiect de 1,9 miliarde de euro, esuat: S-a ales praful de „miniorasul” din Buftea. 125 ha de teren scoase la licitatie de lichidatori. Noul indicator imobiliar, minus 75%, fata de pretul din 2008

Autor: Cristi Moga 10.12.2009

Saptamana viitoare va fi organizata o licitatie pentru vanzarea terenului. Proiectul presupunea constructia a 6.000 de locuinte.



Firma EFG Crevedia Development, administrata de investitori britanici care intentionau sa construiasca circa 6.000 de locuinte in zona localitatii Buftea din apropierea Capitalei, se afla in lichidare, iar terenul cu o suprafata de 124,16 hectare a fost deja scos la licitatie de catre lichidatorul PricewaterhouseCoopers (PwC) in primul faliment rasunator din piata imobiliara.

EFG Crevedia avea datorii la sfarsitul anului trecut de circa 21 de milioane de euro, potrivit site-ului Ministerului de Finante, cea mai mare parte a sumei fiind datorata catre banca Raiffeisen, in urma unui imprumut acordat pentru achizitia terenului.

"Am considerat ca proiectul nu mai era viabil si am incercat sa restructuram imprumutul luat de la Raiffeisen. Nu am reusit, astfel ca am decis lichidarea firmei, iar terenul a fost scos la licitatie de catre lichidator. Situatia s-a schimbat complet in Romania. Nu se mai acorda imprumuturi pentru constructie, desi noi am fi vrut sa facem proiectul", a declarat pentru ZF Jeff Kirby, CEO al companiei European Future Group.

"Raiffeisen Bank are o relatie de parteneriat cu clientii. In aceasta perioada economica dificila am reusit sa gasim solutiile potrivite in multe cazuri, care functioneaza insa numai in masura in care avem cooperare, angajament si transparenta din partea clientilor. Exista si cazuri in care un acord nu a fost posibil, si atunci bineinteles trebuie urmate procedurile legale aplicabile", a spus Corina Vasile, PR director Raiffeisen.

EFG administra mai multe investitii imobiliare pe piata locala, in acest proiect partenerul fiind fondul Black Sea Enhanced Returns, potrivit declaratiilor anterioare ale firmei.

Kirby nu a oferit mai multe detalii despre identitatea proprietarilor, iar potrivit datelor de la Registrul Comertului firma era detinuta de catre o societate inregistrata in Luxemburg, denumita ROM9 S.A. Potrivit unui anunt al PwC, in data de 16 decembrie va avea loc licitatia cu strigare pentru vanzarea celor opt parcele de teren din Crevedia.

"Terenul era evaluat in iulie 2008 la 42 de euro/metrul patrat. Acum pretul este de 9 euro/metrul patrat, adica mai putin cu peste 75% fata de evaluarea respectiva", spune Kirby, fara a preciza pretul platit pentru achizitia terenului.

Proiectul a fost anuntat initial in luna martie 2008, cand reprezentantii EFG sperau sa construiasca 6.500 de locuinte pe acest teren, in apropierea caruia se afla si o gara de tren care urma sa fie modernizata si redeschisa pentru a facilita accesul locuitorilor din proiect catre Bucuresti.

Investitiile erau estimate la 1,9 miliarde de euro, iar intr-o prima faza urma sa fie construite 60 de vile si 890 de apartamente. Spre sfarsitul anului insa, reprezentantii EFG spuneau ca "toata lumea ar trebui sa intre in vacanta pentru 18 luni", iar in scurt timp activitatea firmei a fost blocata aproape complet.

In primavara acestui an EFG a vandut participatiile pe care le detinea in patru proiecte fondului austriac de investitii Immoeast, alaturi de care urma sa construiasca ansamblul rezidential Livada de Meri si parcul de afaceri Meteo Business City in Bucuresti si alte doua proiecte in Brasov.

Dezvoltatorii de locuinte au fost tot mai atinsi de criza financiara in ultimele luni, in special companiile care au apelat la credite inclusiv pentru achizitia terenului.

Pe fondul scaderii vanzarilor de locuinte si a preturilor, companiile au oprit proiectele de constructie, iar bancile solicita rambursarea creditelor. Cazuri asemanatoare sunt cele ale firmelor Gigant Construct sau Sigma Proiect Development, care s-a finantat de la Marfin Bank si Bank of Cyprus pentru achizitia de terenuri in Bucuresti, dar in momentul de fata situatia de piata nu recomanda constructia unor ansambluri de locuinte, iar bancile au stopat aproape complet acest gen de finantari. Actionarii au fost astfel nevoiti sa ceara intrarea in insolventa a firmelor, care ar putea avea, intr-un final, o situatie asemanatoare cu cea a firmei EFG Crevedia.

Aparitia spre vanzare a unor astfel de active ale unor firme aflate in dificultate, denumite "distressed", si care se tranzactioneaza la valori mai mici cu 70-80% fata de preturile de achizitie, reprezinta pragul de jos al pietei imobiliare, dupa care bancile isi pot scoate din bilanturi aceste active considerate "toxice".