SUA raspunde provocarilor climatice

Autor: Mark Gitenstein 11.12.2009

SUA este angajata in eforturile de a obtine cele mai bune rezultate la conferinta de la Copenhaga pe tema schimbarilor climatice. Presedintele Obama participa la conferinta pentru a demonstra atat angajamentul, cat si interesul nostru de a vedea comunitatea internationala indeplinind acest obiectiv. Data fiind prezenta a peste 90 de sefi de state, aceasta este o ocazie importanta de a lucra la gasirea unei solutii globale la schimbarile climatice.

Acestea reprezinta una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta planeta noastra, iar impactul lor este deja vizibil. Nivelul marilor creste, ca si nivelul de aciditate al apei oceanelor, furtunile sunt din ce in ce mai frecvente si mai puternice, ghetarii si calota arctica dispar iar pericolul de a ramane fara rezerve de apa este din ce in ce mai mare. Aceste schimbari nu sunt doar o amenintare la adresa mediului, ci si o amenintare la adresa securitatii si a stabilitatii.
Avem de-a face cu o provocare globala care cere o solutie globala. In acest scop, SUA s-a alaturat altor state in eforturile de a elabora un acord international prin procesul de negociere al ONU. SUA sustine adoptarea unui acord cu statut juridic, insa liderii mondiali au recunoscut ca este putin probabil ca acest lucru sa se realizeze in perioada scurta a summitului de la Copenhaga.

Tinand cont de acest lucru, este crucial ca toate tarile, in frunte cu marile economii, sa faca eforturile necesare pentru elaborarea unui acord solid, operational, care va permite demararea imediata a activitatilor si va sprijini crearea institutiilor necesare pentru combaterea schimbarilor climatice.
Presedintele Obama va conduce SUA in eforturile de a-si indeplini obligatiile. In concordanta cu propria legislatie, SUA este pregatita sa stabileasca pentru anul 2020 o tinta de reducere a emisiilor de CO2 de pana la 17% comparativ cu nivelul de emisii din 2005. Aceste limite tintesc spre o reducere a emisiilor cu 30% pana in 2025 si cu 42% pana in 2030, pentru a indeplini obiectivul presedintelui de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 83% pana in 2050. Luand drept punct de referinta nivelul de emisii din 1990, aceste obiective se traduc printr-o reducere cu 18% a emisiilor pana in 2025 si cu 32% pana in 2030.

Dar SUA nu poate rezolva singura aceasta problema. Pentru a obtine succesul e nevoie de eforturile tuturor tarilor.
Transparenta este un alt element fundamental in elaborarea oricarui acord. Le ofera tarilor incredere ca ceilalti parteneri isi indeplinesc angajamentele si permite intregii lumi sa evalueze eficienta eforturilor de reducere a emisiilor de carbon. La Copenhaga, toate marile economii trebuie sa se puna de acord asupra asigurarii unei transparente sporite.
In ultimul rand, un acord international va reusi numai daca va promova o dezvoltare sustenabila in paralel cu adoptarea globala a economiei bazate pe emisii scazute de dioxid de carbon. Acesta trebuie sa ofere sprijin financiar si tehnologic, in special celor mai sarace si vulnerabile tari, pentru a le ajuta sa-si reduca emisiile de carbon si sa se adapteze schimbarilor climatice. Gasirea unei solutii la schimbarile climatice este benefica tuturor tarilor, intrucat va duce la cresterea investitiilor, la aparitia de noi locuri de munca si va aduce energie electrica in casele a sute de milioane de oameni saraci.

Nu numai ca Romania poate sa contribuie la eforturile globale, dar are si mult de castigat. Fiind o tara bogata in resurse naturale si in potential uman, Romania poate deveni un lider in domeniul politicilor de mediu din regiune. Prin folosirea pe scara din ce in ce mai larga a tehnologiilor verzi si prin politici viguroase de mediu, Romania poate face pasi importanti catre eficientizarea energetica si dezvoltarea surselor alternative de energie. Metode agricole mai moderne, ecologice, inclusiv folosirea biotehnologiei, vor duce la cresterea productiei si a securitatii alimentare in Romania. Adoptarea tehnologiilor moderne pentru administrarea deseurilor, mai buna implementare a politicilor menite sa previna degradarea mediului, despaduririle si distrugerea habitatelor naturale, vor imbunatati calitatea vietii pentru toti romanii. Pentru ca aceste eforturi sa reuseasca, Romania va trebui sa atraga incontinuu investitii straine in proiecte de energie verde, sa promoveze parteneriate public-private astfel incat guvernul si sectorul privat sa poata lucra mai eficient impreuna si sa ofere stimulente pentru inovatii tehnologice si antreprenoriat local in acest domeniu. Toate acestea vor solicita resurse si determinare din partea Romaniei, dar beneficiile pe termen lung vor fi imense.
Copenhaga nu este punctul final. Este parte a angajamentului colectiv de a indeplini una din cele mai mari provocari globale. Copenhaga reprezinta oportunitatea de a ajunge la un acord care sa permita rapid incheierea unui acord cu statut juridic si va grabi tranzitia catre o economie bazata pe emisii scazute de dioxid de carbon. Este important sa controlam acest proces. SUA este pregatita sa isi faca datoria si ne dorim ca si Romania sa si-o indeplineasca pe a sa.