Fostul consilier al lui Ion Iliescu, senatorul Catalin Voicu, acuzat de DNA ca a santajat oameni de afaceri

Ziarul Financiar 11.12.2009

Senatorul Catalin Voicu a parasit sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa trei ore, el primind interdictia de a parasi Bucurestiul. Fiind, senator, Voicu nu poate fi arestat fara acordul Senatului.

Intr-un comunicat al DNA, se spune ca procurorii efectueaza, in cazul sau, cercetari pentru ca ar fi pretins si primit bani de la oameni de afaceri pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare.

Voicu a ajuns la DNA cu mandat de aducere, el acuzand apoi ca a fost "arestat" in fata casei sale.

Senatorul, care este vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, este general in rezerva cu patru stele al Servicului de Paza si Protectie (SPP). Numele sau a fost vehiculat dupa alegerile din 2008, pentru a prelua portofoliul Internelor, care fusese atribuit PSD. Este cunoscut ca un apropiat al sefului PSD, Marian Vanghelie care a dorit ca el sa fie numit in aceasta functie.

Catalin Voicu a fost intre 2000 si 2004, consilier pentru probleme de securitate al fostului presedinte Ion Iliescu.
Potrivit DNA, "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) efectueaza cercetari penale fata de inculpatul Catalin Voicu, senator, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta".

Potrivit ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, procurorii au stabilit ca, in cursul acestui an, Catalin Voicu ar fi pretins si primit sume de bani de la oameni de afaceri, pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare.
"Alte detalii privind acest dosar vor fi comunicate in momentul in care desfasurarea investigatiilor va permite acest lucru", a precizat DNA.
Intrucat este senator, Voicu nu poate fi arestat fara incuviintarea Senatului.

Potrivit Constitutiei, deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte.

Vezi ce spun persoanele implicate in dosar pe www.gandul.info