Google ataca piata de telefoane mobile in 2010 cu propriul model, Nexus One

Autor: Andrei Constantinescu 13.12.2009

Google, detinatorul celui mai popular motor de cautare din lume, a declarat ca angajatii testeaza un nou dispozitiv care ruleaza pe platforma Android, deoarece compania intentioneaza sa intre mai mult pe piata telefoanelor mobile si a publicitatii. Noul dispozitiv se va numi Nexus One si va fi dezvoltat de High Tech Computers (HTC), cel mai mare producator de smartphone-uri cu Windows Mobile, scrie Wall Street Journal, citand persoane apropiate situatiei.

Noul dispozitiv se bazeaza pe hardware produs de unul din partenerii Google si va permite firmei sa experimenteze cu diverse caracteristici noi, au afirmat oficialii gigantului web. Angajati din toata lumea testeaza dispozitivul, au adaugat ei. De asemenea, presa internationala a raportat ca Google va vinde telefonul direct consumatorilor, anul viitor, numai prin intermediul comenzilor online.

Serviciul de telefonie mobila va trebui achizitionat separat. Miscarea strategica de a vinde dispozitivul direct utilizatorilor este foarte rar utilizata in industrie, sustine Reuters.
Gigantul web isi extinde portofoliul de produse pe segmentul telefoanelor mobile iar cererea creste pentru dispozitive care navigheaza pe web, fac fotografii si redau muzica. Sistemul de operare Android a fost oferit pe telefoane mobile anul trecut, pentru prima oara, iar Verizon Wireless a lansat un dispozitiv numit Droid in noiembrie pe care ruleaza platforma. Oferind propriul dispozitiv, Verizon Wireless a plasat Google in competitie directa cu Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, si Research in Motion, dezvoltatorul smartphone-ului BlackBerry. Miscarea strategica ar putea creea rivalitati noi cu producatori precum Motorola, care fac deja dispozitive cu Android.
Google a declarat ca angajatii sai "mananca propria mancare de caini", referindu-se la expresia care denota o companie care utilizeaza propriile produse. Google si T-Mobile USA au lansat primul dispozitiv Android in septembrie, anul trecut, in scopul de a concura cu smartphone-urile iPhone si BlackBerry. Katie Watson, o purtatoare de cuvant a companiei Google, a refuzat sa comenteze mai mult.

Analistii sunt de parere ca scopul companiei este de a castiga accesul la datele consumatorilor care pot fi folosite ulterior pentru a vinde reclame la preturi mari. De asemenea, ei cred ca Google nu se asteapta sa scoata profit de pe urma vanzarii directe a dispozitivului, scrie Reuters.
Cota de piata a sistemului de operare Android in Europa de Vest a crescut de la 4,2% la 5,4% in perioada iulie-septembrie, anul acesta, a estimat firma de cercetare IDC.
Valoarea actiunilor Google a scazut cu 99 de centi la 590,51 de dolari pe bursa Nasdaq. Per total, valoarea actiunilor s-a dublat de la inceputul anului si pana in prezent.