Gabriel Comanescu, de la Institutul de Marina la sute de milioane de euro din petrol

Autori: Alexandru Anghel , Roxana Petrescu 14.12.2009

In zece ani de la intrarea in sectorul petrolier, omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu, 42 de ani, reuseste sa puna pe picioare cel mai mare grup local cu activitati de foraj, Upetrom, cu afaceri de aproape 300 de milioane de euro in 2008, si cu clienti precum Gazprom in portofoliu.



Comanescu este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, pana acum avand o singura conferinta de presa cu media nationale.

Grupul construit de Comanescu, Upetrom, se sprijina pe doua companii principale Grup Servicii Petroliere, concentrata pe foraj marin, si Upetrom 1 Mai Ploiesti, care produce utilaje destinate industriei de petrol si gaze. Grupul include insa mai multe companii, specializate si in alte domenii in afara celui petrolier.

Unul dintre acesta este turismul, Comanescu avand in portofoliu cea mai noua unitate de cazare de cinci stele de pe Litoral, hotelul Vega fiind realizat in urma unor investitii de 10 milioane de euro.

Inceputul dezvoltarii

Gabriel Comanescu este absolvent al Institutului de Marina "Mircea cel Batran" din Constanta, iar cele mai importante firme pe care le-a dezvoltat au ramas pe malul marii.

Omul de afaceri devine interesat de sectorul petrolier in 1999 prin preluarea companiilor de foraj pe uscat Foserco si Aquafor, in urma unei proceduri de privatizare. Aceasta achizitie s-a dovedit inspirata tinand cont de faptul ca in 2001 Comanescu depune dosarul pentru achizitia fabricii de utilaje pentru industria de petrol si gaze 1 Mai din Ploiesti si a reusit sa castige licitatia in fata rusilor de la Uralmash, o subsidiara a holdingului OMZ.

Fabrica Upetrom 1 Mai a devenit apoi una din cele mai importante afaceri ale lui Comanescu, inregistrand o cifra de afaceri de 87 de milioane de euro in 2008.

125 mil. dolari de la BCR in 2005

Adevarata explozie pentru afacerile derulate de Comanescu a fost intrarea acestuia in domeniul forajului marin prin preluarea de la proaspata privatizata Petrom a sase platforme petroliere. Achizitia platformelor s-a facut printr-un credit de 125 de milioane de dolari luat de la BCR in 2005, care a acoperit 85% din valoarea tranzactiei, restul sumei fiind acoperita din surse proprii. Fondurile contractate de la BCR s-au inscris printre cele mai mari finantari obtinute de un antreprenor roman.

"Imediat dupa preluarea contractului, am inceput o serie de investitii pentru modernizarea platformelor, dar cele mai multe investitii au fost facute in 2006 si 2007, dupa achizitia acestora de la Petrom", declara recent proprietarul Upetrom pentru Business Magazin.

Platformele sunt administrate de catre Grup Servicii Petroliere, perla coroanei Upetrom si compania care a cunoscut cea mai rapida dezvoltate din imperiul gandit de Comanescu.

Ulterior, omul de afaceri va vinde una dintre aceste sase platforme, banii fiind folositi pentru modernizarea celorlalte cinci ramase in portofoliu.

Astfel, prin multiple achizitii si investitii de modernizare, Comanescu a ajuns acum proprietar al unei structuri cu peste 5.000 de angajati din care fac parte companii precum Grup Servicii Petroliere, Upetrom 1 Mai Ploiesti, dar si unitatea hoteliera de cinci stele Vega, localizata in Mamaia. Potrivit site-ului grupului, Upetrom are birouri in Canada, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Rusia, Kazahstan si Uzbekistan.

Comanescu a realizat intre timp si schimbari in portofoliul de active. Anul trecut, omul de afaceri a renuntat la activitatea de forare pe uscat, prin vanzarea companiei Foserco, dar si a unor active din Aquafor. Acestea au fost cumparate cu 20 de milioane de euro de grupul american Weatherford, care a mai achizitionat si alte active de forare pe uscat de la Petrom, dar si de la omul de afaceri Ovidiu Tender.

Un moment greu

La sfarsitul anului 2006, una dintre cele sase platforme de foraj marin devenea tinta unui atac iranian, acesta fiind singurul moment in care omul de afaceri a tinut o conferinta de presa pentru a explica incidentul intamplat. Cu aceasta ocazie, Comanescu spunea ca la acea vreme valoarea unei platforme se ridica la 150-200 de milioane de dolari si ca profitul zilnic adus se ridica la circa 50.000-60.000 de dolari. In 2007, una dintre cele sase platforme era vanduta, banii fiind folositi pentru modernizarea celor existente. Acum, GSP include pe langa cele cinci platforme maritime de foraj petrolier, Atlas, Jupiter, Orizont, Prometeu si Saturn, si o flota navala ce include vasele GSP King, GSP Queen, GSP Prince, GSP Orion, GSP Phoenix, GSP Licorn, GSP Perseu, GSP Vega, GSP Lyra si doua macarale plutitoare GSP Neptun si GSP Granit.

Contracte mari

Odata cu dezvoltarea Grup Servicii Petroliere, contractele au devenit din ce in ce mai mari.

Astfel, in 2008 GSP incheia un contract de 100 de milioane de dolari cu Compania Nationala de Petrol si Gaze a Turciei (TPAO) pentru constructia unei platforme offshore.

"Acest contract reprezinta intrarea GSP pe piata serviciilor de constructii offshore. Contractul presupune proiectarea, constructia si instalarea unei platforme de foraj/productie, precum si a unei conducte submarine aferente zacamantului de gaze din sectorul vestic al Marii Negre", a explicat la inceputul acestui an directorul de comunicare al GSP, Radu Petrescu.

La sfarsitul lunii noiembrie, GSP a anuntat preluarea prin intermediul unui contract de tip bareboat (contract de tip leasing utilizat pentru industria navala - n.r.) a unui vas cu o valoare de piata de 100 de milioane de dolari folosit pentru constructii marine.

"Extinderea flotei cu o nava specializata de acest tip, unica in bazinul Marii Negre, este motivata de dezvoltarea industriei marine: activitati de foraj, operatiuni marine, cum ar fi mutarile de platforme, operatiuni speciale sau constructii marine, ca de exemplu lansarile de conducte submarine sau constructia platformelor fixe de productie", a explicat recent Radu Petrescu. In cinci ani, vasul, care se numeste GSP Prince, va deveni proprietatea GSP. O astfel de nava poate genera zilnic intre 35.000 si 140.000 de euro in functie de serviciile prestate.

Un peste mare

Preluarea in portofoliu a unei nave cu o astfel de valoare de piata incepe sa faca mai mult sens odata cu ultima confruntare intre cei doi candidati la Presedintia Romaniei. In cadrul ultimei dezbateri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat ca o firma din Constanta a castigat un contract de circa 250 de milioane de dolari pentru Gazprom. Acea firma era Grup Servicii Petroliere, iar contractul era de fapt de 269 de milioane de dolari si fusese semnat pe data de 19 noiembrie. Acesta este cel mai mare contract castigat vreodata de GSP.

Contractul presupune tocmai constructia unei conducte de gaze submarina de 150 de kilometri. Compania romana a fost subcontractata de firma Stroigazmontaj, beneficiarul fiind Gazprom.

"Obiectivul proiectului este de a asigura o aprovizionare stabila si fiabila de gaz pentru teritoriul Krasnodar al zonei de coasta a Marii Negre, inclusiv in orase precum Tuapse si Soci. Conducta Djubga-Lazarevskoe - Soci este de asemenea inclusa in Programul Obiectivelor Olimpice, aprobat de Guvernul Federatiei Ruse. Constructia de conducte de gaz va furniza aprovizionarea neintrerupta de gaze a zonei de coasta a Marii Negre din Caucaz, precum si imbunatatirea ofertei de gaze naturale a Soci, capitala Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014", a spus Radu Petrescu, directorul de comunicare al Grup Servicii Petroliere.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 191,3 milioane de euro si un profit net de aproximativ 48,2 milioane de euro, mai mare de peste 16 ori comparativ cu castigul raportat in 2007.