BNR: Ca sa stimulam creditarea, trebuie sa relaxam unele surubele. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 14.12.2009

Bancile vor avea pana la sfarsitul anului reguli mai blande la provizionarea creditelor restructurate pentru clienti, ceea ce ar trebui sa le incurajeze sa dea mai multe imprumuturi, sustine Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

In prezent, bancherii trebuie sa provizioneze integral un credit care ajunge sa aiba intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile, incadrandu-l in categoria "pierdere" si nu mai pot ulterior sa il treaca intr-o clasa mai buna, chiar daca stabilesc impreuna cu clientul un nou plan de rambursare, prin care ajunge cu ratele la zi.

"Norma este in curs de a fi aprobata, mai sunt etape procedurale, discutam cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Pana la sfarsitul anului bancile vor putea sa o aplice", a spus Georgescu la seminarul EU-Cofile, organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.

Prim-viceguvernatorul, care se ocupa de cinci ani la BNR de supravegherea bancilor, subliniaza pe de alta parte ca o astfel de procedura va putea fi aplicata pentru un client o singura data. "Poti sa faci o data o reesalonare, nu mai vii peste cinci luni din nou. Daca este un om cu o credibilitate corespunzatoare, a beneficiat de aceasta disponibilitate a creditorului si a luat o gura de oxigen."

Georgescu spune ca vor fi modificate normele privind provizionarea si pentru institutiile financiare nebancare (categorie in care intra, de exemplu, societatile de leasing), astfel incat si acestea sa isi poata ajuta clientii.

"IFN-urile au un alt regulament. Se ghideaza dupa niste reguli ceva mai simple, reformularea suna altfel, dar si ele vor beneficia de acelasi tratament favorabil pentru a putea permite debitorilor negocieri in cazul in care acestia se confrunta cu dificultati temporare", a explicat Georgescu.

Radu Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor si seful CEC considera ca prin aceste modificari se corecteaza o formulare anacronica a reglementarii.

"Apetitul bancilor pentru restructurarea creditelor ar fi scazut brusc, pentru ca nimeni nu este dispus sa ramana cu lichiditatea si profitabilitatea afectate pana la finalul creditului. Ar fi condus automat la ceea ce nu doreste nimeni, inceperea executarilor silite", a spus Ghetea. Bancherii ezita insa sa treaca la executarea de garantii in actualele conditii de piata, pentru ca nu le pot vinde decat la preturi foarte reduse, ceea ce inseamna ca in final clientul ramane cu o datorie, desi este deposedat de bun. "Aceste modificari vor face ca bancile sa fie mai dispuse sa discute cu clientii".

Presedintele ARB a afirmat ca ar trebui modificate, de asemenea, prevederile care impun constituirea de provizioane pentru toate creditele contractate de un client, daca el inregistreaza probleme la plata unuia singur, respectiv principiul de contaminare.

De asemenea, bancherii cer si renuntarea la prevederile care obliga mentinerea clientilor persoane fizice in categoria de risc in care au fost inclusi la acordarea creditului, chiar daca pe parcurs situatia lor se imbunatateste. Prim-viceguvernatorul Georgescu admite necesitatea relaxarii conditiilor de creditare, insa afirma ca aceasta nu trebuie sa afecteze soliditatea bancilor.

"Pentru a putea asigura o baza financiara pentru relansarea economica, ai nevoie de creditare in completarea resurselor proprii. Am vrut sa inhibam creditul in perioada de avant economic, acum vrem sa-l stimulam. Relaxam unele surubele, astfel incat sa nu afectam soliditatea bancilor, sa permita revenirea creditarii si a cresterii economice", spune Georgescu.