Alibek Zhilbayev, Rompetrol: Nu excludem ca pe viitor sa intram in comertul cu gaze, energie sau carbuni

Autor: Roxana Petrescu 14.12.2009

KazMunaiGaz a injectat in ultimul an 1,8 miliarde de dolari in grupul Rompetrol pentru a-i asigura necesarul de finantare, avand in vedere ca in perioada Patriciu grupul se baza pe imprumuturile de la banci si atinsese un grad de indatorare foarte mare.



Alibek Zhilbayev, directorul diviziei de trading din Rompetrol, grup controlat acum in totalitate de catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz, da primele indicii asupra modului in care s-ar putea dezvolta pe viitor aceasta activitate care acum aduce circa jumatate din afacerile grupului petrolier.

Zhilbayev, care practic se ocupa de tot fluxul de petrol si de produse petroliere in cadrul Rompetrol, spune ca activitatile de comert ale grupului nu se vor opri aici, existand pe viitor posibilitatea ca acestea sa fie extinse si in domeniul gazelor naturale, al energiei electrice sau al carbunilor. "Este posibil ca pe viitor sa ne extindem activitatile de trading si catre alte produse, cum ar fi gazele naturale, energia electrica sau carbuni. Nu excludem nimic".

Zhilbayev face parte din noua echipa de conducere pe care kazahii au anuntat-o odata cu preluarea in totalitate a grupului petrolier Rompetrol. In vara acestui an, Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol, a decis sa renunte si la pachetul de 25% pe care il mai detinea in cadrul grupului dupa ce in vara anului 2007 vanduse deja 75% din actiuni catre kazahii de la KazMunaiGaz. Valoarea tranzactiei a fost de 1,7 miliarde de dolari.

Logica acestei tranzactii a stat tocmai in ideea de a cupla o companie cu rezerve de hidrocarburi semnificative cu una puternic ancorata pe pietele europene in ceea ce priveste rafinarea si marketingul.

Acum, Zhilbayev, care este prezent in Rompetrol inca din martie 2008, ocupand la acea vreme functia de director operational adjunct, controleaza a doua activitate ca importanta din cadrul Rompetrol, dupa segmentul de rafinare si marketing, care aduce aproximativ jumatate din afacerile pe care grupul le inregistreaza, adica aproape 4 miliarde de dolari.

"Activitatea de trading (de comert cu petrol si produse petroliere) este a doua ca importanta in structura Rompetrol, dupa cea de rafinare si retail. Aceasta a ajuns sa reprezinte circa jumatate din cifra de afaceri a grupului", explica Zhilbayev.

Din 2011, 100% petrol kazah

Anul acesta, prin intermediul Rompetrol vor circula circa 8 milioane de tone de petrol si produse petroliere, majoritatea fiind comercializate chiar in tarile in care grupul desfasoara activitati externe, dar si catre terte parti, segment care a crescut semnificativ odata cu intrarea Rompetrol in portofoliul KazMunaiGaz.

"Aducem circa 4 milioane de tone de titei pentru partea de rafinare, pentru rafinaria Petromidia, din care circa 60% sunt din Kazahstan. In total, vom comercializa prin divizia de trading aproximativ 8 milioane de tone de petrol si produse petroliere anul acesta, aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut. Majoritatea produselor se duc spre filialele Rompetrol din strainatate, dar se fac si activitati de trading si cu terte parti", explica Zhilbayev.

Astfel, daca in perioada 2007 - 2008 comertul catre terte parti, care nu fac parte din structura Rompetrol, era de cateva sute de mii de tone de titei si de produse petroliere, dupa preluarea grupului de catre KazMunaiGaz acest volum a crescut de 3 ori, pana la circa 1,6 milioane de tone.

Desi anul acesta activitatea de trading nu a inregistrat cresteri fata de anul trecut, mai ales din cauza crizei, dezvoltarea comertului cu petrol si produse petroliere va avea loc in anul 2011 cand procesul de crestere a capacitatii de rafinare a Petromidia, cel mai important activ al grupului Rompetrol, va fi finalizat. Tot de atunci, Petromidia va merge numai cu petrol kazah.

Probleme pentru rafinariile europene, vesti bune pentru petrolul kazah

"Activitatea aceasta va putea creste din 2011, cand va fi finalizat procesul de crestere a capacitatii de rafinare de la Petromidia cu circa 25%. Intr-adevar, este un an de intarziere in ceea ce priveste implementarea acestui plan, intarziere dictata mai ales de contextul din piata care a dus la scaderea cererii de produse rafinate. Cred ca in perioada 2011 - 2014 piata va creste, iar capacitatile de rafinare care sunt acum excedentare vor deveni insuficiente pentru cererea din acea perioada. Practic, proiectul de majorare a capacitatii de rafinare de la Petromidia va veni chiar in momentul in care piata va incepe sa creasca din nou. Din al doilea semestru al anului 2011, la Petromidia se va rafina exclusiv titei produs de KazMunaiGaz", spune Zhilbayev.

Anul acesta volumele vandute au fost aproape de cele din anii trecuti, scaderea cererii din unele piete pe fondul crizei fiind compensata de inchiderea unor rafinarii europene.

"In aceasta perioada, multe rafinarii s-au inchis in Europa, ceea ce pentru noi a constituit totusi un avantaj. Practic, clientii care aveau contracte cu anumite unitati de rafinare nu au mai putut fi serviti, si aici am intervenit noi. Desi ne-am confruntat cu o volatilitate a pretului la petrol, alaturi de modificarile pe care cererea le-a intampinat in mai toate pietele, am reusit totusi ca la nivel de an sa consemnam volume aproximativ la acelasi nivel ca acela din 2008".

Potrivit reprezentantului Rompetrol, nu piata din Romania a inregistrat cele mai mari scaderi, ci mai mult segmentul reprezentat de exporturi.

In ceea ce priveste estimarile pentru 2010, managerul Rompetrol este prudent si spune ca segmentul de comert cu petrol si produse petroliere ar putea fi doar cu putin mai mare fata de cel consemnat anul acesta.

Gandire pe termen lung

Desi acum doar 20% din volumul total de petrol si produse petroliere tranzactionate prin intermediul diviziei de trading sunt reprezentate de terte parti, adica de companii care nu fac parte din Rompetrol, pe termen lung acest procent s-ar putea mari semnificativ.

"Ne gandim ca pe termen lung aceste activitati de trading sa fie integrate in divizia de profil a grupului KazMunaiGaz, astfel incat sa obtinem o expunere mai mare pe aceasta divizie. Suntem numai de doi ani aici, iar Romania a fost pentru KazMunaiGaz doar primul pas pentru extinderea in Europa", spune Zhilbayev.

Potrivit acestuia, activitatea pe care o coordoneaza este una profitabila. "Circa 300 de oameni lucreaza pe partea de trading, majoritatea fiind localizati in Romania".

De la preluare si pana in prezent KazMunaiGaz a adus in Rompetrol circa 1,8 miliarde de dolari pentru finantarea activitatilor grupului, avand in vedere ca, in trecut, Rompetrol se baza pe imprumuturile de la banci..

"Din 2008 pana in septembrie anul acesta, KazMunaiGaz a adus in Rompetrol circa 1,8 miliarde de dolari, 600 - 700 milioane de dolari anul trecut si 1,1 miliarde de dolari anul acesta, iar infuziile de capital vor continua", a mai precizat Zhilbayev.opa