Olandezii de la ING returneaza 5 mld. € din ajutorul primit de la stat

Autor: Catalina Apostoiu 13.12.2009

Grupul olandez de servicii financiare ING, care anul trecut a apelat la ajutorul financiar al guvernului, va restitui jumatate din cele 10 miliarde de euro (14,6 miliarde de dolari), primite in perioada de varf a crizei financiare, scrie The New York Times.



Banca olandeza se alatura in acest fel altor creditori din Europa si Statele Unite, cum ar fi banca elvetiana UBS sau Bank of America, in a decide sa returneze cel putin o parte din fondurile guvernamentale de care au beneficiat mai devreme decat data preconizata.

Statul olandez a furnizat cele 10 miliarde de euro grupului ING in luna octombrie a anului trecut prin achizitionarea de actiuni preferentiale fara drept de vot.

ING a beneficiat in acelasi timp de garantii de stat pentru active in valoare de 21,6 miliarde de euro (31,8 miliarde de dolari) avand legatura cu titluri ipotecare din Statele Unite in acest an.

Operatiunea de restituire a unei parti din fondurile primite de la guvern, programata pentru ultima parte a acestei luni, se inscrie in eforturile grupului ING de a se restructura.

Sub presiunea autoritatilor europene, grupul intentioneaza sa-si separe operatiunile de asigurari si sa-si vanda divizia de administrare de active.

"Grupul trece printr-un urias si extrem de necesar proces de restructurare", a declarat Manfred Jakob, analist in cadrul SEB din Frankfurt.

"ING va deveni in urma acestui proces de restructurare o companie mai specializata si mai capabila sa faca fata problemelor", a adaugat Jakob.

In urma anuntului privitor la decizia de returnare a unei parti din fondurile de stat, valoarea actiunilor bancii a urcat cu 1,6% la sfarsitul saptamanii trecute, pana la 6,12 euro pe bursa din Amsterdam.

Anuntul a fost facut in contextul in care lideri europeni, printre care primul-ministru britanic Gordon Brown si presedintele francez Nicolas Sarkozy, sustin introducerea unei taxe pe bonusurile acordate bancherilor.

ING a stabilit deja ca executivii sai nu vor beneficia de bonusuri in acest an.

Anul trecut, grupul a acordat bonusuri in valoare de 300 de milioane de euro (438 de milioane de dolari), conform lui Frans Middendorff, purtator de cuvant al grupului.

ING intentioneaza sa finanteze returnarea fondurilor cu sumele obtinute in urma unei emisiuni de actiuni evaluata la 7,5 miliarde de euro (11 miliarde de dolari), care urmeaza a se incheia pe 21 decembrie. Banca va utiliza suma pentru a exercita o optiune de rascumparare de titluri de 7,3 miliarde de dolari detinute de guvern.