Dragos Cinca, Flamingo: Guvernul trebuie sa intervina in sprijinul businessurilor, sa nu lase totul pe seama bancilor. Cum comentati?

Autor: Alexandru Anghel 14.12.2009

Dragos Cinca, fondator si principalul actionar al Flamingo cu o participatie de 25%, sustine ca administratia Flamingo, condusa acum de familia Adamescu, poate scoate retailerul electroIT din impas, iar restructurarea judiciara poate fi finalizata in cateva saptamani si nu in 6 luni, cat permite legea insolventei.

"Vorbesc ca si investitor pasiv, dar domnul Adamescu conduce acest proces si exista suficiente semnale care arata un rezultat bun. Noi dorim ca aceasta reorganizare sa dureze saptamani, nu luni", a declarat Dragos Cinca. Dan Adamescu, proprietarul Unirea Shopping Center, detine indirect, prin intermediul Nova Trade si Astra Asigurari, o participatie de 20% la Flamingo.

Flamingo a recurs la cererea insolventei companiei si reorganizarea judiciara dupa ce negocierile de restructurare a datoriilor cu ING Bank, principalul creditor cu creante de 17,5 milioane de euro, au esuat. ING Bank a demarat la inceputul saptamanii trecute procedura de recuperare a datoriilor prin rechizitia stocurilor, insa la scurt timp Flamingo a obtinut o hotarare judecatoreasca pentru intrarea in insolventa. Administratorul judiciar este Casa de Insolventa Transilvania, care se ocupa si de restructurarea judiciara a retailerului de incaltaminte Leonardo.

"Insolventa este o necesitate pentru a se putea purta discutii intre parti. In Romania insolventa nu este cunoscuta, ca multe alte lucruri. Multi insa o folosesc, chiar si Donald Trump. In timp de criza, pe o perioada de 1-2 ani este intotdeauna nevoie de un bridge (punte - n. red.) intre companie si parteneri, iar insolventa este intotdeauna utilizata in perioadele de downturn (declin - n. red.)", a spus Cinca.

Pentru ca planul de restructurare sa fie aprobat Cinca a mentionat ca Flamingo trebuie sa ajunga la un acord de principiu cu 3 din cele 5 categorii de creditori (banci, furnizori etc.). Afacerile Flamingo au inregistrat cel mai mare regres in sector, de 55%, in primele noua luni, prabusindu-se la 63,7 milioane de euro.

"Au mai existat astfel de cicluri, cu -10 - 20% in unii ani. Domeniul IT face ca aceste cicluri sa fie mai scurte. IT-ul poate sa-si revina cel mai rapid, dar a fost si cel mai rapid afectat."

ING este un partener vechi al Flamingo, nu are nicio vina

Principalii finantatori ai Flamingo sunt ING Bank, unde compania are datorii de 17,5 milioane de euro, Unicredit Tiriac (8,5 milioane de euro) si BRD Soc-Gen (6 milioane de euro).

La cele 32 de milioane de euro pe care Flamingo trebuie sa le returneze bancilor se adauga insa si creante fata de furnizori. Datoriile totale ale Flamingo se ridicau la sfarsitul lunii septembrie la circa 62 de milioane de euro, potrivit raportului trimestrial consolidat transmis Bursei.

Chiar daca ING este principala cauza a intrarii sub protectia legii insolventei, conditie in care este protejata fata de creditori, reprezentantii companiei nu au precizat daca pe termen lung relatia cu finantatorul va fi oprita.

"ING este un partener vechi al Flamingo. Regulile de prudentialitate bancara i-au fortat sa ia masuri acum. Nu consider insa ca bancile au vreo vina, ci guvernul trebuie sa ia actiune. ING a fost pusa in situatia sa faca asa ceva conform mecanismelor lor de risc management", a adaugat Cinca.

Dupa pronuntarea hotararii judecatoresti pentru intrarea in reorganizare juridica a Flamingo ING a ridicat sechestrul asupra magazinelor si depozitelor.

Reprezentantii companiei nu au mentionat insa daca stocurile preluate vor fi returnate.

Guvernul trebuie sa sustina businessul, nu sa ia toti banii din piata

Referitor la reorganizarea impusa de legea insolventei Cinca spune ca Flamingo poate obtine un rezultat bun, iar compania poate deveni din nou o investitie atractiva pe Bursa. In urma cu doi ani compania ajunsese la o capitalizare de 100 de milioane de euro, dar, incepand cu 2008, aceasta a traversat un pronuntat declin.

Anul trecut, pierderile companiei au depasit 10 mil. euro, la inceputul anului capitalizarea s-a redus sub 5 mil. euro, iar in urma cu cateva luni fondul de investitii QVT, care detinea 22% din companie, a cerut dizolvarea acesteia. Actiunile Flamingo sunt in prezent suspendate de la tranzactionare pana la clarificarea situatiei, capitalizarea fiind de 4 mil. euro. Compania deruleaza in aceasta perioada si o emisiune de obligatiuni prin care urmareste sa stranga 7 mil. euro de la actionari.

"Flamingo este in postura de a-si rezolva singura problemele, dar mai este vorba de alte sute de firme din Ro. Guvernul trebuie sa gaseasca un cadru pentru sustinerea businessurilor, nu se poate lasa totul pe seama bancilor. Pentru acest lucru este nevoie de un guvern in cateva saptamani", a spus Cinca. El a adaugat ca in perioada ianuarie - martie se asteapta la nivel local la un nou val de disponibilizari, iar ca prioritate pentru Guvern vede crearea de noi locuri de munca, precum in administratia Obama sau Brown.

"Vor fi sase luni foarte grele pentru Romania si va fi si mai greu sa fii in postura primului-ministru sau a ministrului de finante. Scaderea rapida a dobanzii este esentiala pentru a reduce interesul bancilor de a imprumuta statul, pentru ca asa se iau bani de la firme si se pierd locuri de munca in industrie pentru sustinerea celor de la stat", a declarat Cinca.