Cercetarea de catre DNA a fostului consilier al lui Ion Iliescu dinamiteaza scena politica

Autor: Magraon Andreea 13.12.2009

Audierea de catre procurorii anticoruptie a senatorului PSD Catalin Voicu (in urma unui mandat de aducere), general SPP in rezerva si fost consilier al presedintelui Ion Iliescu, a dinamizat scena politica deja complicata de dupa alegerile prezidentiale.



Catalin Voicu a fost adus cu mandat si audiat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) la sfarsitul saptamanii trecute, fiind acuzat de trafic de influenta, pentru ca, potrivit unui comunicat al DNA, "ar fi pretins si primit bani de la oameni de afaceri pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare".

Senatorul a primit interdictia de a parasi Bucurestiul pentru o perioada de 30 de zile.

General SPP in rezerva, Voicu a fost adus in atentia publica anul trecut cand a fost luat in calcul pentru functia de ministru de interne, post ce i-a revenit apoi lui Gabriel Oprea. Este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, al lui Viorel Hrebenciuc si al lui Ion Iliescu.

Actual senator, Voicu (44 de ani) a fost deputat in legislatura 2000-2004. A devenit general SPP la 38 de ani, fiind consilierul lui Ion Iliescu in perioada 2000-2004. Din 2000 si-a inceput activitatea de avocat. In prezent este vicepresedintele Comisiei pentru aparare din Senat.

Dupa audierile de la DNA, Voicu a refuzat sa precizeze care sunt faptele de care este acuzat, spunand doar ca nu are voie sa ia legatura cu Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie si Dan Ion Popescu, fostul ministru PSD al economiei. El a declarat ca invinuirile care i se aduc au legatura cu calitatile sale de senator si de avocat. Nici DNA nu a facut precizari suplimentare.

Numele lui Voicu a fost amintit de presedintele Traian Basescu, in octombrie, intr-o emisiune la B1 TV. Presedintele a sugerat atunci, potrivit Mediafax, ca senatorul PSD ar avea acces la arhivele Directiei Generale de Informatii si Protectie Informativa (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne, dupa ce Marian Vanghelie afirmase ca are probe din cadrul Directiei care il incrimineaza pe presedinte.

Reactii dure din partea PSD

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a sustinut ca "arestarea de pe strada, fara citatie prealabila", a senatorului PSD Catalin Voicu reprezinta un semnal prost pentru acest moment in care Traian Basescu se pregateste sa-si reia mandatul.

La randul sau, seful PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca l-a sunat pe senatorul Voicu dupa iesirea sa de la DNA, in cadrul convorbirii acesta transmitandu-i ca "lucrurile sunt complicate". Grupul PSD din Senat considera ca retinerea si audierea senatorului Catalin Voicu de catre DNA s-au facut cu nerespectarea Constitutiei si a legislatiei in vigoare si apreciaza comportamentul DNA ca fiind abuziv, solicitand in acest sens explicatii ministrului justitiei.

"Conform Constitutiei Romaniei, deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati decat cu incuviintarea Camerei din care fac parte. De asemenea, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", s-a aratat intr-un comunicat al grupului PSD din Senat.

Basescu: Aceluia care ajunge la DNA i se pare ca-l ajunge dictatura

Intrebat fiind cum comenteaza arestarea senatorului Voicu, presedintele Traian Basescu a declarat ca, daca cineva crede ca presedintele se ocupa cu chemari la DNA, este "cel putin copil".

Seful statului a apreciat ca aceluia care ajunge la DNA "i se pare ca-l ajunge dictatura".

Presedintele a fost acuzat de Marian Vanghelie ca s-ar afla in spatele aducerii lui Voicu la DNA.

Chemarea la DNA a fostului general SPP a fost pusa de unii membri ai PSD in relatie cu audierea, saptamana trecuta, la Senat, la Comisia de aparare (unde Voicu este vicepresedinte) a lui Marian Opris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pentru o presupusa interventie a acestei structuri in procesul electoral de partea PD-L.