700 de auditori asteapta introducerea certificatului energetic

Autor: Catalin Lupoaie 13.12.2009

Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) afirma ca in prezent activeaza 700 de auditori energetici in intreaga tara si ca multi dintre ei inca nu lucreaza. Auditorii sustin ca nu exista riscuri pentru amanarea termenului de aplicare a legii care impune existenta de la 1 ianuarie a certificatului energetic la vanzarea, achizitia sau inchirierea de locuinte.

Pe de alta parte, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) considera ca aplicarea legii la inceputul anului viitor va majora pretul caselor vechi cu 5 - 10% si va bloca tranzactiile. In plus, notarii sustin ca nu sunt suficienti auditori energetici, avand in vedere ca in Capitala sunt 176 de auditori, in Giurgiu sunt doar trei, in Ilfov, Calarasi si Ialomita cate unul, iar in Teleorman niciunul.

"Afirmatiile notarilor sunt nefondate. La nivel de tara sunt peste 700 de auditori si multi dintre ei inca nu lucreaza, pentru ca nu sunt cereri. Realizarea unui certificat energetic dureaza in medie doua-trei zile pentru un apartament, iar cine vrea sa inchirieze sau sa vanda trebuie sa pregateasca acest document din timp", a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele AAEC. Spre comparatie, notarii sustin ca sunt doar 400 de auditori in tara care trebuie sa faca certificari de perfomanta pentru aproximativ 500 de tranzactii imobiliare pe zi.

Mladin considera ca certificatul energetic nu va majora pretul unui apartament pentru ca este doar un document care ofera informatii despre un imobil. Expertizarea tehnica a unui apartament costa in medie 1-2 euro/mp si difera in functie de suprafata.

"Daca este un imobil cu mai multe locuinte, costul poate sa ajunga si la 0,5 euro/mp si creste pentru locuintele cu o suprafata mai mica". Potrivit lui Mladin, AAEC lucreaza in prezent impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) pentru realizarea metodologiei de certificare a apartamentelor de bloc, care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului.

Dupa expertizarea imobilului, auditorii claseaza locuintele in functie de coeficientul de eficienta energetica intre clasa A- consum de pana in 125 de kWh/m/an si clasa G- consum de peste 820 kWh/m/an.

Potrivit articolului 23 al Legii 372/2005, de la 1 ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare - cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii. Astfel, birourile notariale nu vor mai putea intocmi astfel de documentatii in absenta certificatelor eliberate de auditorii specializati, certificati de catre Ministerul Dezvoltarii. Notarii considera ca, in plina criza imobiliara, aceasta prevedere risca sa "arunce in aer" si putinele tranzactii care se mai perfecteaza in prezent.