Europa ne poate ajuta sa iesim din recesiune. Dar depinde si de noi

Ziarul Financiar 13.12.2009

Relansarea economiei in 2010 va depinde de evolutia din zona euro, dar si de masurile Guvernului. Iar respectarea acordului cu FMI este una dintre conditiile esentiale, atingerea tintei de deficit bugetar fiind cel mai dificil obiectiv.



Romania a inregistrat in ultimii ani o crestere economica bazata preponderent pe consum, realizat pe datorie, iar pretul pe care l-a platit a fost deficitul de cont curent ridicat.

Desi cresterea economica ar trebui sa se bazeze mai mult pe investitii si export net, in realitate ascensiunea PIB va fi condusa cel mai sigur tot de consum, sustinut prin credite externe.

O astfel de crestere economica nu mai este insa o solutie viabila, avand in vedere faptul ca investitorii straini devin tot mai sceptici in a finanta tarile care traiesc pe datorie.

Daca deficitul extern s-a ajustat in acest an, pe fondul intreruperii finantarilor externe, pentru anul viitor principala problema este legata de nivelul ridicat al deficitului bugetar. Finantarea deficitului bugetar presupune costuri mari, diminuand potentialul de alocare a banilor pentru investitii. Iar fara continuarea acordului cu FMI si fara credibilitate, va fi tot mai dificil de finantat.

Totodata, este necesara o corelare a politicilor monetara, fiscala, de pensii si salarii pentru stimularea economisirii interne, investitiilor si exporturilor, si pentru limitarea cresterii necontrolate a consumului.

Sectorul privat s-a restructurat semnificativ in contextul crizei, fiind necesar sa se corecteze si sectorul public astfel incat sa nu se revina la dezechilibre mari atunci cand va fi reluata cresterea economica.

"Cred ca vom inregistra crestere economica in 2010, dar nu cred ca va fi mai mare de 2%, cel mult 4%. Nu ma astept neaparat la motoare interne de crestere economica, ci cred ca va fi mai degraba indusa de pe extern, odata cu revenirea economiilor internationale", a declarat Razvan Pasol, directorul general al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj, se asteapta la o crestere economica de cel mult 2%, estimand ca sectorul constructiilor ar putea sa-si revina anul viitor, in special pe fondul investitiilor din infrastructura anuntate.

"Din discutiile pe care le-am avut, este asteptata o crestere economica de pana la 1% anul viitor. Se mizeaza pe revenirea industriei si a sectorului de servicii", a spus Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest, societatea de brokeraj a bancii Carpatica.