50 de oameni de afaceri si analisti despre anul viitor: 75% vad crestere economica. Cum comentati?

Ziarul Financiar 13.12.2009

Ziarul Financiar a cerut opinia a 50 de mari oameni de afaceri si cunoscuti analisti despre cea mai incerta perioada.



Majoritatea celor 50 de analistii si oamenii de afaceri consultati de Ziarul Financiar pentru evolutia economiei in 2010 apreciaza ca va exista crestere economica, insa nu lipsesc si pesimisti, care vad posibila chiar o scadere de 5%. Ziarul Financiar a incercat sa faca lumina in modul in care este vazut anul 2010 de jucatorii din economia romaneasca, in conditiile in care economia traverseaza cea mai incerta perioada, iar instabilitatea politica nu face decat sa agraveze situatia. Relansarea economiei va depinde atat de evolutia economiilor din zona euro, cat si de masurile pe care le va lua Guvernul. Iar riscul prelungirii recesiunii tine in principal de factorii politici si de politica fiscala.

Un program ambitios de consolidare fiscala, continuarea masurilor de relaxare a politicii monetare, stabilitate politica si implementarea unor masuri de redresare economica sunt cateva dintre sugestiile facute de catre persoanele chestionate de ZF autoritatilor pentru a ajuta economia.

Ingrijorarile oamenilor de afaceri sunt legate de cresterea somajului, scaderea puterii de cumparare a populatiei, diminuarea investitiilor si a consumului si cresterea exploziva a creditelor neperformante.