Amanare: Soceram franeaza investitiile in productie

Ziarul Financiar 14.12.2009

Producatorul de materiale de constructii Soceram din Bucuresti, care anunta in urma cu doi ani un program de investitii de 150 mil. euro in construirea a noua fabrici, si-a redus ritmul investitiilor din cauza scaderii cererii si va finaliza doar trei unitati de productie in care va investi circa 60 mil. euro.

Compania a deschis deja anul trecut o fabrica de caramizi, marca Durotherm, in localitatea Doicesti, judetul Dambovita, in urma unei investitii de 20 de milioane de euro.

"Vom continua investitiile in noi unitati de productie si vom finaliza inca doua fabrici de BCA, una la inceputul anului 2011 si cea de-a doua la sfarsitul aceluiasi an. Investitiile pe care le-am anuntat in urma cu doi ani erau viabile pentru acel moment, cand piata era in crestere", a declarat Roxana Gheorghe, presedintele Consiliului de Administratie al Soceram.

Noile fabrici de BCA, care vor fi situate in Roman si langa Targu-Jiu, vor avea o capacitate de productie de 1.250 de metri cubi pe zi.

Compania si-a prelungit astfel termenul de finalizare a investitiilor cu circa doi-trei ani, fata de 2009, cat era previzionat initial.

Investitiile Soceram au fost amanate si pentru ca cifra de afaceri va scadea anul acesta cu circa 25% in lei, pana la 104 mil. lei (circa 24 mil. euro).

Compania detine deja doua fabrici de BCA la Bucov (Prahova) si Doicesti (Dambovita), doua fabrici de caramizi la Urziceni (Ialomita) si Doicesti, unde mai detine si o unitate de productie de gleturi, adezivi si mortare. Insa, in prezent fabrica de caramizi de la Urziceni si cea de BCA de la Bucov sunt inchise din cauza scaderii cererii si a lucrarilor de modernizare.

In urma inchiderii fabricilor, dar si din cauza construirii noii fabrici de la Doicesti, numarul angajatilor a scazut cu circa 20%, pana la 500 de salariati.

Compania este detinuta de consortiul format din companiile Metaleuroest si Elsid Titu, precum si de omul de afaceri Burchiu Nicolae, care a preluat-o in 2004 in cadrul unei tranzactii in valoare de 2,6 mil. euro. Metaleuroest este detinuta de oamenii de afaceri Mihai Tufan si Stelian Anastasescu din Campina, care controleaza si compania Elsid Titu.