Extindere: Africa, visul fierbinte al Synergy

Autor: Catalin Lupoaie 14.12.2009

Grupul Synergy, cu capital turcesc, s-a extins agresiv pe piata locala de constructii, ajungand la 120 milioane de euro in 2008, fata de 400.000 de euro, cat rula in 2001, cand a fost infiintat. Acum actionarii Synergy au planuri mari si vor ca in urmatorii trei-cinci ani sa fie prezenti in cel putin trei tari in afara Romaniei, tinta principala fiind Africa.



Chiar daca anul acesta businessul grupului s-a redus cu circa 20% fata de anul trecut, pana la 96 mil. euro, reprezentantii Synergy considera ca piata constructiilor isi va reveni in a doua parte a anului 2010, in special in infrastructura si lucrari de mediu.

"Credem ca piata constructiilor isi va reveni in a doua parte a anului 2010. Ce a fost mai greu a trecut si deja economiile tarilor dezvoltate isi revin si probabil peste trei-patru trimestre va incepe si revitalizarea economiei romanesti", a declarat Mehmet Bicer, business development manager al grupului Synergy.

Avand in vedere ca deja are o pozitie solida pe piata locala, grupul intentioneaza sa se extinda catre Africa, statele din vestul Balcanilor si in fosta URSS.

"Vrem sa ne extindem din Romania catre Africa si vom incepe discutii cu camerele de comert romane din tari precum Tanzania, Nigeria, Liberia, Algeria, Angola sau Mozambic, unde vrem sa fim activi in viitor. Companiile chineze sunt deja foarte puternice pe piata africana, dar sunt oportunitati foarte mari pe aceste piete, care au o populatie ridicata", sustine Bicer.

Doar doua contracte noi. Grupul Synergy, din care fac parte Synergy Construct, MET Engineering si MEP Construct, a semnat anul acesta doar doua contracte noi de mari dimensiuni, desi a trimis circa 20-25 de oferte.

"Cu totii vrem sa uitam de acest an, care a fost afectat de lipsa finantarii si a increderii in investitii pe piata romaneasca. Totusi am avut noroc ca scaderea afacerilor va fi de doar 20% anul acesta, pentru ca am semnat doua contracte noi importante, cu o valoare de circa 45 de milioane de euro", afirma reprezentantul Synergy.

Unul dintre contracte este de realizare a unei fabrici in localitatea Urlati pentru o companie americana, in valoare de 25 mil. euro, iar celalalt a fost semnat cu AE&E (Austrian Energy & Environment) pentru executarea lucrarilor de reducere a poluarii la CET Turceni, prin montarea unor centrale de desulfurizare. "Contractul cu CET Turceni a reprezentat o gura de aer proaspat pentru noi, pentru ca am intrat intr-un nou domeniu, cel al proiectelor de mediu, care se va dezvolta foarte mult in urmatorii ani, datorita reglementarilor UE", spune Bicer.

El sustine ca anul acesta a fost unul «foarte interesant», dar pe care nu l-ar repeta. "A fost primul an care ne-a afectat cifra de afaceri. Inca din 2001, cand am intrat pe piata locala, am inregistrat cresteri anuale puternice, mergand in acelasi ritm cu dezvoltarea economica a Romaniei. Daca in 2001 aveam afaceri de 400.000 de euro, anul trecut am ajuns la 140 de milioane de euro, prin cele trei firme pe care le avem pe piata locala".

Turcii se afla in negocieri pentru semnarea a patru contracte noi si daca vor reusi sa semneze macar unul isi vor mentine cifra de afaceri din 2008.

Pentru a se adapta la cerintele pietei, Synergy a redus valoarea minima a contractelor pe care le semneaza la jumatate fata de 2008. "Anul trecut limita pentru cel mai mic proiect al companiei era de 10 milioane de euro, dar in 2009 am redus-o la 5 milioane de euro. Consideram ca suntem o companie romaneasca capabila sa acopere necesitatile locale, activand pentru clienti internationali, prin utilizarea flexibilitatii specifice poporului turc si experienta noastra in constructii", sustine Bicer.

Synergy, principala companie din grup, a fost avantajata anul acesta si de faptul ca proiectul rezidential pe care il construieste, Rose Garden din Colentina, a fost avantajat de conditiile programului Prima Casa initiat de guvern. Rose Garden, dezvoltat de compania GTC, are 908 apartamente, cu suprafete cuprinse intre 55 si 145 mp, situate in 11 blocuri cu 9 sau 11 etaje.

"Am avut noroc ca proiectul Rose Garden, pe care il construim pentru dezvoltatorul GTC, a putut sa profite de programul Prima Casa initiat de guvern, pentru ca are preturi si suprafete care se incadreaza in prevederile programului", explica Bicer.

Mai putini angajati. Synergy si-a redus drastic cheltuielile anul acesta si a mutat toate cele trei firme intr-un singur sediu si a redus cu un sfert numarul angajatilor. "Am redus numarul angajatilor cu 25% anul acesta, dar ne-am mentinut personalul cheie, format din 350 de angajati. In total, luand in considerare si angajatii companiilor care lucreaza in subantrepriza, avem 1.500 de muncitori, dar anul trecut in perioada de varf, cand aveam 10 contracte in derulare, aveam 2.500 de muncitori pe santiere", explica Bicer.

In plus, compania a amanat investitii de 36 mil. euro intr-o cladire de birouri cu 14 etaje in Iasi si un complex rezidential cu 100 de locuinte de lux in Bucuresti, dupa ce a achizitionat terenurile anul trecut.

Avand in vedere reducerea investitiilor imobiliare de pe piata locala, Synergy se va indrepta anul viitor catre sectorul de infrastructura, in special spre autostrazi si lucrari de mediu.

Synergy, principala companie din grup, controlata de oamenii de afaceri Savas Gunata si Huseyin Karali, a realizat anul trecut o cifra de afaceri 67,7 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de anul precedent.

MEP Construct, specializata in constructia de proiecte mici, sub 5 milioane de euro, a inregistrat afaceri de 29,6 milioane de euro, iar MET Engineering, care se ocupa de lucrari de instalatii, a ajuns in 2008 la 24,1 milioane de euro.