Goschy a vandut un hotel din Targu-Mures, dupa doua zile de negocieri

Autor: Mirabela Tiron 14.12.2009

Omul de afaceri Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, cu 3.500 de camere in 25 de unitati de cazare, a vandut un hotel de doua stele din Targu-Mures catre un antreprenor local.

Unitatea era una dintre cele sase proprietati scoase la vanzare la inceputul anului de Goschy cu scopul de a face rost de bani in vederea modernizarii altor unitati hoteliere.

"Negocierile au durat doua zile. A venit Vlas (Florin Vlas, noul proprietar - n. red.) si a cumparat. Au mai fost cateva persoane inainte, care nu au cumparat nimic. Pretul la care am vandut este mai mic decat cel la care puteam sa vindem anul trecut, insa a fost convenabil pentru ambele parti. Nu pot spune la cat s-a ridicat tranzactia", a declarat Goschy. El a pus in vanzare la inceputul anului 651 de camere in hoteluri din Suceava, Targu-Mures, Cluj-Napoca si de pe litoral. Aceste proprietati reprezinta aproape 20% din capacitatea de cazare detinuta de grupul Unita Turism, cu afaceri de 14 milioane de euro anul trecut.

"Vreau sa mai vand un hotel si dupa aceea ma voi opri cu vanzarea", a spus Goschy, care planuieste sa modernizeze si sa reclasifice unele hoteluri, precum Panoramic din Olimp. Incasarile lui Goschy din turism au scazut cu 20% in primele noua luni, la 9 milioane de euro.

Cine e cumparatorul

Hotelul de doua stele Transilvania din Targu-Mures, cu 78 de camere, a fost cumparat de familia Vlas, care mai controleaza doua unitati de trei si patru stele in acest oras prin complexul hotelier Voiajor, cu afaceri de 3 milioane de euro anul trecut, potrivit Ministerului de Finante.

Valoarea tranzactiei se ridica la 1-2 milioane de euro, potrivit calculelor ZF, avand in vedere numarul de camere si un pret de 20.000 de euro pe camera.

"Am inchis hotelul Transilvania din Targu-Mures pentru a incepe lucrarile de renovare in vederea reclasificarii la patru stele pana in mai anul viitor", a declarat Dacian Vlas, 25 de ani, director general al complexului hotelier Voiajor.

Anul acesta familia Vlas asteapta incasari in crestere la hotelul de trei stele Voiajor (34 de camere) si la cel de patru stele Business (54 de camere) din Targu-Mures, care au inregistrat grade medii de ocupare de 80% si respectiv 60%, potrivit familiei Vlas.

Bani din vanzarea unui teren

Familia Vlas mai controleaza pe langa compania Voiajor si firma Lido Express, care a inregistrat o cifra de afaceri de 200.000 de euro anul trecut din comertul produselor de patiserie, dar si compania Vlas Srl.

"Avem bani cash datorita faptului ca anul trecut am vandut un teren de 6 hectare pentru 14 milioane de euro. Hotelul din Targu-Mures a fost cumparat cu bani proprii, insa daca vom mai face achizitii, probabil vom lua un credit de la banca. Intentionam sa mai cumparam hoteluri in Dubai, insa deocamdata nu am semnat niciun contract", a spus Dacian Vlas, fiul lui Florin Vlas. Dacian Vlas sustine ca in Dubai detine in prezent un hotel de patru stele, achizitionat anul trecut. Potrivit declaratiilor lui, hotelul care opereaza 40 de camere a inregistrat o scadere a gradului de ocupare de la 75% in 2008 la 65% anul acesta. El nu a precizat insa numele hotelului, mentionand clauze ce tin de confidentialitate.