Leonardo, retailerul de incaltaminte aflat in insolventa, ia in calcul o injectie de capital din partea unui fond de investitii

Autor: Cristina Stoian 15.12.2009

Florin Panea, proprietarul Leonardo, retailer aflat de doua luni in insolventa, ia in considerare inclusiv atragerea unui fond de investitii in actionariat in incercarea de a obtine lichiditati pentru rambursarea datoriilor de aproape 100 mil. euro.



Leonardo, cel mai mare retailer de incaltaminte, cu afaceri de 136 mil. euro anul trecut, a intrat in insolventa in aceasta toamna la presiunea creditorilor, dar si ca urmare a reducerii vanzarilor cu 25% in acest an.

"Sunt mai multe fonduri cu care am luat legatura pana acum, dar deocamdata discutiile sunt incipiente pentru ca nu am definitivat strategia de reorganizare. Daca activitatea Leonardo va genera profitul necesar acoperirii datoriilor nu vom avea nevoie de o infuzie de capital. Exista insa si un scenariu pesimist, in care planul de reorganizare nu va functiona, iar asta depinde foarte mult de evolutia pietei, si atunci vom avea nevoie de ajutorul unui fond de investitii", a declarat Radu Lotrean, asociat coordonator la Casa de Insolventa Transilvania, responsabila cu reorganizarea retelei Leonardo.

Lotrean nu ofera detalii despre pachetul de actiuni care ar putea ajunge in proprietatea fondului de investitii.

Aceasta este prima declaratie legata de o posibila atragere a unui investitor in afacerea Leonardo, Florin Panea fiind unul dintre antreprenorii romani care nu agreau o astfel de optiune in perioada in care piata inregistra un boom al vanzarilor, preferand finantarea prin intermediul creditelor bancare.

In ultimul timp, omul de afaceri a facut foarte putine declaratii privind strategia de reorganizare a companiei, raspunsurile la solicitarile ZF fiind furnizate de Radu Lotrean, care petrece foarte mult timp alaturi de Panea in interiorul companiei.

Asociatul coordonator al Casei de Insolventa Transilvania spune ca daca Leonardo va decide sa accepte un fond de investitii, acordul ar putea avea loc abia la sfarsitul primului semestru din 2010.

Ca parte a procesului de reorganizare dupa intrarea in insolventa Leonardo a negociat pana acum contractele cu furnizorii, 85% dintre acestia continuand livrarile si semnand noi contracte, dar si cu dezvoltatorii de centre comerciale, care au mai redus din nivelul chiriei circa 30%.

In prezent, Leonardo lucreaza la definitivarea tabelului creditorilor care trebuie depus pana la 1 martie 2010. In termen de 30 de zile de la acea data, retailerul va depune planul de reorganizare, iar daca acesta va fi aprobat de creditori, compania va incepe sa faca platile pentru datoriile anterioare. Tinand cont ca magazinele Leonardo genereaza cash, conducerea companiei declara anterior ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste plata datoriilor, singura bariera fiind o continuare a contractiei consumului, care ar insemna din nou o micsorare a bugetului pentru cumparaturi.

Chiar daca a inchis peste 80 de magazine in Romania si Ungaria, retailerul de incaltaminte analizeaza in continuare spatii pentru extindere, ultima miscare de acest gen fiind facuta in cel mai nou centru comercial deschis in Bucuresti, AFI Palace Cotroceni.