La 20 de ani de la caderea comunismului, FT intreaba: Cine a castigat revolutia in Romania?

Autor: Magraon Andreea 15.12.2009

Cotidianul economic britanic Financial Times (FT) intreaba intr-un reportaj, publicat la 20 de ani de la caderea comunismului, cine a castigat revolutia din Romania.



O parte importanta a reportajului este ocupata de existenta inca a fostilor "nomenclaturisti" in institutiile statului si de faptul ca acestia conduc in prezent importante afaceri.

Alec Russel, editor al sectiunii de stiri internationale a ziarului, care se afla in Romania cand a inceput revolutia, a realizat o serie de interviuri cu scriitorul Stelian Tanase, pastorul maghiar Laszlo Tokes, fostul colonel al Securitatii Mircea Chirila si George, un fost inginer care si-a indemnat colegii de sectie din Timisoara sa protesteze impotriva regimului communist. Sub titlul "Cine a castigat revolutia?", Russel incearca sa raspunda la una dintre cele mai raspandite intrebari in randul romanilor.

Articolul incepe cu imaginea Timisoarei in ajunul revolutiei, locul unui masacru, unde "autoritatile au curatat strazile de sange pentru a sterge trecutul".

"Revolutiile din 1989 au fost foarte clare atunci. Decenii de diviziuni si temeri de un razboi apocaliptic se incheiasera. Falimentul comunismului, literal si moral, fusese demonstrat. Tiranii fusesera inlaturati, oligarhii indepartati", afirma FT.

"Occidentul si-a jucat rolul in subminarea sovieticilor, dar acest lucru a contribuit putin la caderea comunismului european", scrie ziarul.

"Acesta a fost anul marilor aniversari - 70 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, 60 de ani de la aparitia Republicii Populare Chineze, 30 de la Revolutia iraniana, 20 de la revolta din Piata Tienanmen. Dar una a fost cea mai importanta: 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului", mai scrie Alec Russel.

"Numai comunistii reformati au putut conduce tranzitia in Romania"

Alec Russel scrie in articolul sau si despre coruptie, dar si despre fostii membri ai nomenclaturii comuniste, care joaca un rol important in prezent in Romania. Jurnalistul il aminteste pe fostul ofiter al Securitatii Gheorghe Atudoroaie, directorul Iulius Mall.

Jurnalistul britanic porneste de la intrebarea scriitorului Stelian Tanase, "cine a castigat revolutia in Romania?" si noteaza ca Romania nu se poate intoarce cu fata spre viitor decat atunci cand isi va confrunta trecutul, prin masuri de deconspirare a vechiului regim.

"Cea mai buna intrebare care trebuie pusa este «cine a castigat revolutia din Romania?». Pentru Romania, castigatorii sunt fostii membri ai fostei nomenclaturi comuniste. Au pierdut revolutia, dar au castigat puterea", a declarat Stelian Tanase, prezentat de FT drept "unul dintre singurii scriitori care au avut curajul sa critice regimul lui Ceausescu".

Financial Times comenteaza ca Romania a fost atat de distrusa de regimul lui Ceausescu, incat singurii care au dirijat tranzitia au fost, probabil, comunistii reformati.

"Romania nu are curajul sa se uite in trecut. Avem o democratie constitutionala de fatada, iar dincolo de aceasta se afla vechile clanuri mafiote", a mai spus Tanase.

Potrivit cotidianului, Tanase are dreptate si asta pentru ca statele din Est care au reusit "sa se uite in trecut" au avut o tranzitie mai usoara.

Alec Russel l-a intervievat si pe Mircea Chirila, fost colonel de Securitate, care are in prezent Fundatia "Sina Ire".

"Chirila a parasit Timisoara inainte de Revolutie. Si, ca majoritatea colegilor sai, a mers in 1990 in Serviciul Roman de Informatii, institutie succesoare Securitatii si a ramas acolo pana la pensie.

"Nu sunt dizident", a raspuns Chirila, intrebat fiind daca e dificil sa fii un fost ofiter de Securitate in Romania.

"Am avut multi informatori, dar putine informatii. Unii dintre ei nici nu stiau ca sunt informatori", a mai spus Chirila.