Geoana are si el parte de un filmulet pe internet

Autor: Doina Anghel 14.12.2009

Presedintele PSD Mircea Geoana apare intr-o inregistrare video postata ieri pe internet in care, aparent, ar primi o suma de bani de la o femeie. Filmuletul de 18 secunde care a fost postat pentru prima data pe blogul lui Cristian Grosu, fost jurnalist la Cotidianul.

Imaginile nu sunt foarte clare si nu exista date privind provenienta casetei, a autorului ei sau contextul in care a fost facuta filmarea.

Grosu nu a putut fi contactat pentru a explica provenienta inregistrarii, dar au aparut mai multe reactii in randurile membrilor PSD, Geoana insusi calificand-o drept "facatura".

Discutiile privind existenta unei casete compromitatoare pentru liderul PSD sunt mai vechi, o astfel de caseta fiind invocata in campania electorala chiar de Traian Basescu.

Geoana a spus ieri ca inregistrarea video aparuta in media si care il prezinta luand bani este "o facatura de campanie", el apreciind ca Traian Basescu se pregateste, astfel, de repetarea turului secund al prezidentialelor. Inregistrarea video il arata pe liderul PSD Mircea Geoana luand bani de la o femeie, care ar solicita in schimb obtinerea unui loc eligibil in alegeri. Sunetul inregistrarii este destul de slab si se aude doar vocea femeii, in vreme ce liderul PSD nu spune nimic.

Presedintele Departamentului educatie din PSD, Ana Birchall, a spus ieri ca a facut o donatie la partid, insa spune ca nu a fost nimic ilegal. Birchall a afirmat ca prin inregistrarea difuzata pe Internet se incearca "discreditarea si defaimarea" ei, prin aruncarea pe piata a unei casete "interpretate altfel decat au stat lucrurile in realitate". Birchall spune astfel, indirect, ca ea ar fi femeia din film.

Suma de 5.000 de euro este maximul prevazut de lege pentru donatiile persoanelor fizice la partide.

Hrebenciuc : La noi e ca la americani

Liderul PSD Marian Vanghelie a spus ieri ca nu vede problema ca Geoana ar fi luat 5.000 de euro, ci daca ar fi luat 5 milioane de euro, in vreme ce Viorel Hrebenciuc a spus ca toata lumea este obligata sa doneze la PSD. Intrebat daca este o practica in PSD sa se ceara demnitati sau functii in schimbul banilor dati pentru campanie, Hrebenciuc a raspuns: "Nu imi dau seama. E ca la americani la noi, nu ca in alta parte". La randul sau fostul premier Adrian Nastase a spus despre informatiile privind publicarea respectivei casete ca sunt "murdarii".

Scandalul privind caseta cu Geoana, despre care presedintele Traian Basescu spunea ca o are de la staff-ul sau de campanie, a luat o noua amploare la finele saptamanii trecute, cand a aparut informatia ca filosoful Horia Roman Patapievici a spus intr-un interviu in presa spaniola ca stie din surse sigure ca Traian Basescu a primit o caseta in care apare Mircea Geoana in timp ce i se face sex oral, iar seful statului a refuzat sa foloseasca inregistrarea impotriva acestuia. Administratia Prezidentiala a dezmintit ca ar detine o astfel de caseta.

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Valeriu Turcan a spus ieri ca, asa cum a promis, presedintele Traian Basescu ii va da lui Mircea Geoana inregistrarea dupa validarea alegerilor. Turcan nu a precizat daca Basescu s-a referit la caseta care a fost difuzata pe internet.