O tranzactie surpriza: Polonezii dau 7 mil. euro pe o firma romaneasca de soft. Cine sunt romanii care au devenit milionari

Autor: Adrian Seceleanu 15.12.2009

Grupul polonez a oferit 7 mil. euro in cash si actiuni pentru controlul Probass. Firma facuse anul trecut un profit de 1,6 mil. euro la venituri de 2,5 mil. euro.



Compania poloneza IT Asseco South Eastern Europe (SEE) a achizitionat integral furnizorul roman de solutii IT Professional Bank Systems & Software (Probass), dupa ce a platit 7,7 milioane de euro pentru 60% din capitalul firmei si a preluat restul actiunilor printr-un schimb de titluri. Compania poloneza, care a mai preluat in 2007 firmele locale Fiba Software si Net Consulting, anuntase in urma cu o luna ca are aproape 30 mil. euro pentru achizitii si ca studiaza oportunitatile din Romania.

"Ne uitam la firme cu afaceri repetitive, care au expertiza si ai caror manageri nu vor sa plece din companie odata cu vanzarea. Daca avem un feeling ca proprietarul vrea sa plece, nu facem tranzactia. De asemenea, ne intereseaza doar firme profitabile, insa cu un castig net intre unu si patru milioane de euro. Firmele mai mari au de regula propriile ambitii, nu vor sa fie cumparate. Nu ne intereseaza insa reselleri de hardware, de exemplu", declara la Bucuresti Piotr Jelenski.

Inca patru milionari romani din soft

Potrivit companiei poloneze, tranzactia cu Probass s-a realizat printr-un schimb de actiuni si plati in cash. Astfel, proprietarii anteriori ai Probass devin actionari ai Asseco SEE, primind 1,52 milioane de titluri ale companiei poloneze pentru 40% din Probass, potrivit unui comunicat remis de companie bursei de la Varsovia.

Cei cinci actionari ai Probass care au vandut si pachetul de 60% din actiunile firmei au primit 7,7 milioane de euro.

Astfel, Serbana Holdings, firma inregistrata in Cipru, a primit 5,29 milioane de euro pentru 2.340 de titluri Probas, dupa plata taxelor, Catalin Liviu Gheorghe 260.900 euro pentru 180 de actiuni, iar Vasile Olimpiu Balas, Alexandru Peter si Adrian Teodorescu cate 521.800 euro pentru participatiile de 360 de titluri detinute.

Restrictii la vanzare

Noii actionari ai Asseco vor putea vinde, pana la 31 decembrie 2011, doar 25% din participatiile primite la compania poloneza, urmand ca ulterior sa poata dispune liber de acestea.

Totodata, grupul Asseco Polonia, proprietarul Asseco SEE, a preluat o actiune Petrobras, reprezentand 0,01% din capitalul firmei romanesti.

Activitatile Probass vor fi integrate in totalitate structurilor Asseco din Romania, fiind asteptate beneficii din eficientizarea operatiunilor mai ales din cooperarea cu echipa de dezvoltare de software bancar a Asseco.

Probass desfasoara activitati de vanzare si intretinere a solutiilor IT integrate pe care le ofera bancilor si institutiilor financiare.

In 2008, Probass a raportat venituri de 2,5 milioane de euro si un profit de 1,6 milioane de euro.

Primele achizitii

Asseco SEE a intrat pe piata romaneasca in 2007, prin preluarea controlului societatilor Fiba Software si Net Consulting pentru 13,5 milioane de euro.

Cu sediul in Polonia, Asseco South Eastern Europe este unul dintre cei mai importanti furnizori de aplicatii software si integratori de sisteme IT din regiune, cu aproximativ 900 de angajati in Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia, Moldova, Romania, Serbia si Slovenia.

Compania detine competente in domeniile bancar, telecom, sectorul public, asigurari, productie si sanatate. Asseco South Eastern Europe este parte a grupului Asseco, care mai include si operatiuni in Polonia, Slovacia, Germania, Spania, Austria, Cehia, Lituania si Danemarca.

In Romania, Asseco South Eastern Europe a intrat in 2007, cand a preluat controlul societatilor Fiba Software si Net Consulting pentru 13,5 milioane de euro.

"Cu venituri de 40 milioane de euro si un profit de trei milioane de euro in 2008, piata din Romania a avut o pondere de 42% in afacerile Asseco South Eastern Europe la nivelul anului trecut. Asseco are un angajament pe termen lung pe aceasta piata, unde am investit 16,2 milioane de euro si avem peste 170 de angajati", declara anterior Jelenski.

In prima jumatate a anului, veniturile Asseco in Romania au atins 21,2 milioane de euro si se vor apropia pana in decembrie de nivelul anului precedent. Jelenski a adaugat ca Net Consulting si Fiba Software vor fuziona sub denumirea Asseco South Eastern Europe SRL pana la finele anului, iar managerii romani vor ramane la conducerea companiei.

El a explicat ca fuziunea face parte dintr-un proces de reorganizare a Asseco South Eastern Europe, care va avea ca rezultat crearea unei singure companii in fiecare tara unde compania poloneza este prezenta.