Reportaj ZF - Cum se vede criza in San Francisco: My name is Rich but I’m not rich at all. So folks, I don’t mind if you tip me! - galerie FOTO

Autor: Mirabela Tiron 15.12.2009

La prima vedere, dupa ce ai coborat de la clasa business a unui avion Jumbo Jet si ai luat masina ca sa ajungi intr-un Hilton din San Francisco, ai spune ca nu este nicio criza economica in cel de-al patrulea oras ca populatie din golful San Francisco.

"Cei mai multi bani vin din turism, real-estate si servicii financiare. Anul acesta toate au fost afectate. Sunt multe constructii care au ramas nefinalizate, asa cum se vede cand treci prin aceasta zona. Deasemenea, au fost mai putini turisti in circuitele din San Francisco, ceea ce se poate observa usor si cand te uiti in autocar", explica rar Richard, unul din ghizii din San Francisco. In circuitul celor mai cunoscute podgorii din California (Napa Valley si Sonoma Valley), pe care Richard era ghid, se aflau doar 11 oameni intr-un autocar cu peste 50 de locuri.

Desi San Francisco, cu o populatie de 800.000 de oameni, este un oras al atractiilor turistice, acesta nu a fost ocolit de efectele crizei economice.

"Anul trecut erau mai multi oameni in restaurantul din Hilton dar anul acesta unii colegi au trebuit sa isi gaseasca de munca in alta parte. Aveam si un coleg din Romania si unul din Bosnia -Hertegovina, care s-au angajat la un restaurant pe o strada mai jos", a spus Robert, unul dintre chelnerii reataurantului hotelului de cinci stele Hilton.

Pentru turistii romani care ajung in San Francisco dupa aproape 14 ore de zbor, cu escala la Londra, de unde se zboara cu un Jumbo Jet (un avion cu doua etaje, in care etajul superior este mai scurt decat cel inferior), orasul are multe de aratat. San Francisco poate fi asociat cu usurinta cu podul Golden Gate, o constructie cu o lungime de aproape 2.800 de metri patrati suspendata la mai mult de 150 de metri deasupra apei. Deasemenea, un alt simbol al orasului este inchisoarea Alcatraz, care a "adapostit" gangsteri ca Al Capone. Mai mult, in San Francisco gasesti cartierul chinezesc si japonez dar si Debarcaderul Pescarilor (Fisherman's Wharf) si Union Square. La prima vedere insa ies in evidenta tramvaiele trase de cablu pe strazile in panta..

Tot in San Francisco se gaseste una din cele mai faimoase strazi din lume: Lombard Street, celebra pentru configuratia sa prin cele opt curbe si inclinatia de 16 grade, care micsoreaza panta pe care trebuie sa coboare masinile.

It's all about money and marketing

Toti americanii fac marketing: de la cersetorii de pe strada care expun mesaje precum "Thanks for helping me develop my music skills", "Lonely for Christmas", sau "Why lie? I need a beer", pana la producatorii de vinuri, care repeta de cel putin cinci ori in timpul prezentarii produselor ca beneficiezi de un discount de 15% daca cumperi "now" (in timpul circuitului cu autocarul-n.r.).

Nici ghizii nu se lasa mai prejos si au grija sa aminteasca pe parcursul unei calatorii cu autocarul ca "although my name is Rich I am not rich at all", asa ca cine s-a simtit bine in excursie este invitat sa lase bacsis. Altfel, "if you don't like it, don't call me Rich, call me Mark or John or....."
Daca nu ai lasat bacsis ghidului, pentru ca fie ca nu aveai 5 dolari sau pentru ca pur si simplu nu ti-a placut excursia, ai toate sansele sa faci asta cand ajungi intr-un restaurant cu live music. Desi platesti la intrare de la cinci dolari in sus, in functie de solistul invitat, ar trebui sa mai ai cel putin inca cinci dolari pentru bacsisul cantaretului, care se prezinta cu un bol in fata scenei, pe langa chitara si instalatia de sunet. Cel putin asta se intampla daca mergi in restaurantul Biscuits and Blues, cunoscut in San Francisco pentru solistii prezenti.