Ambasadorul Americiii la Bucuresti: Romania trebuie guvernata de legi, nu de cei care detin o majoritate de 50%

Ziarul Financiar 15.12.2009

"Asemenea Americii, Romania trebuie sa aspire sa fie o tara cu un guvern condus de legi, nu de barbati si femei si nu o tara unde politicile si legile sunt influentate de partidul care intruneste o majoritate de 50% plus unu din voturi. Insa in acelasi timp, Romania trebuie sa devina o tara care incearca sa obtina reconciliere si armonie dupa incheierea alegerilor.

Pe scurt: este timpul pentru actiune, nu doar pentru certuri", a declarat astazi ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Fondului pentru Sprijinirea Democratiei in Europa de Est (SEED). Legea prin care s-a infiinta SEED a fost semnata de presedintele George Bush in noiembrie 1989.

In opinia opinia ambasadorului, existenta unui "guvern condus de legi" inseamna reformarea sectorului public, ce include cinci directii:
1: Asigurarea unui buget modern, obligatoriu, multianual.
2: O administratie publica profesionista si independenta, capabila sa ia decizii administrative obligatorii pe baza unui regim de reglementare obiectiv.
2: Un sistem judiciar independent si dezinteresat si un Parlament care permite pedepsirea membrilor sai care incalca legea.
2: O presa independenta si obiectiva.
5: O tara care garanteaza libertatile civile si in care minoritatile religioase si politice sunt protejate de capriciile majoritatii.