GDF SUEZ: Ne concentram resursele pe proiectele avansate

Autor: Roxana Petrescu 15.12.2009

GDF SUEZ, grupul de utilitati francez cunoscut pe piata locala mai ales prin intermediul participatiei majoritare pe care o detine in cadrul fostei companii de distributie si furnizare a gazelor naturale Distrigaz Sud, spune ca a terminat studiul de fezabilitate pentru centrala de 400 MW pe care intentioneaza s-o construiasca alaturi de Termoelectrica la Borzesti.

Proiectul, a carui valoare este de circa 400 de milioane de euro, este primul care are studiul de fezabilitate terminat, in contextul in care in 2008 Termoelectrica a incheiat trei parteneriate pentru ridicarea unor noi unitati de productie, unul cu GDF SUEZ, celelalte doua fiind semnate cu consortiul format din E.ON (Germania) si Enel (Italia), respectiv cu cehii de la CEZ.

Finalizarea studiului de fezabilitate este o conditie pentru demararea celorlalte negocieri in ceea ce priveste realizarea proiectelor. "Impreuna cu Termoelectrica am realizat un studiu de fezabilitate pentru constructia unei centrale in ciclu combinat de 400 MW la Borzesti", spun reprezentantii grupului, precizand ca detaliile legate de acest subiect sunt confidentiale.

Acesta nu este singurul proiect de producere a energiei electrice pe care GDF SUEZ il are planificat. "In prezent facem analize pentru a identifica cele mai bune zone pentru dezvoltarea unor proiecte eoliene in tara. Dupa aceasta prima faza de analiza vom reflecta si la optiunea de a realiza potentialele investitii in parteneriat", mai spun reprezentantii GDF SUEZ.

Cel mai important proiect de producere a energiei in care este GDF SUEZ implicat este realizarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, proiect in valoare de 4 mld. euro, la realizarea caruia participa aproape toate grupurile europene de talie mare, multe dintre acestea avand operatiuni de amploare in Romania. "Avem un buget important alocat dezvoltarii proiectelor Borzesti, Cernavoda si a celor eoliene", spun reprezentantii GDF SUEZ, fara a declara insa care este valoarea acestui buget.

In afara de aceste proiecte, GDF SUEZ avea si alte investitii in plan, printre care se numara o unitate de productie a energiei la Contanta si una la Galati, proiecte foarte mari care presupuneau fonduri totale de pana la 2,5 mld. euro. "In momentul de fata aceste proiecte nu sunt prioritare pentru GDF SUEZ in Romania, care a ales sa-si concentreze resursele pe proiecte mai avansate", explica reprezentantii grupului.

Cum vede GDF economia in 2010

"Impartasim si noi parerea analistilor economici care anticipeaza o redresare a economiei romanesti, care s-ar traduce printr-o crestere de 0,5% in 2010 fata de o crestere negativa de 8% inregistrata in acest an. Acelasi ton optimist il mentinem si pentru 2011, an pentru care Comisia Europeana estimeaza o crestere economica de 2,5%", spun reprezentantii grupului.