Mai e nevoie de liberali in guvern? PD-L si-a asigurat deja majoritatea

Autor: Doina Anghel 15.12.2009

Liberalii au inceput aseara o serie de negocieri cu PSD, UDMR si PD-L pentru formarea guvernului, in conditiile care care democrat-liberalii, cea mai mare formatiune din Parlament, si-au asigurat suportul necesar pentru a-si trece Cabinetul, printr-o metoda brevetata cu succes de PSD intre 2000 si 2004: racolarea.



Democrat-liberalii au de partea lor cel putin 238 de parlamentari. Pe langa cei cu carnete de partid portocalii (166) au intrat in ecuatia puterii si UDMR, grupul minoritatilor nationale si grupul independentilor (care provin in majoritate din PSD). Ei au acum impreuna cu doua voturi mai mult decat jumatate plus 1 necesar investirii Guvernului 236 de voturi.

O guvernare cu liberalii pare acum improbabila multor lideri din PD-L, care considera ca solicitarea PNL de a nominaliza premierul este inacceptabila, drept urmare este asteptat un esec al negocierilor dintre fostii parteneri. "Noi plecam maine la 12.00 la discutii cu liberalii cu premier PD-L. Aceasta este decizia noastra. Este o decizie luata de forul de conducere al partidului si nu se poate negocia", a declarat ieri secretarul general al PD-L Vasile Blaga dupa ce liderul PNL Crin Antonescu anuntase ca el va fi premierul, daca PNL va intra la guvernare, sau un independent agreat de liberali.

Intre numele vehiculate pentru pozitia de premier raman asadar Liviu Negoita, vicepresedinte al PD-L, care asteapta inca votul parlamentului, sau fostul premier Emil Boc, presedintele PD-L, care a fost demis in 13 octombrie si acum asigura interimatul.

Riscul de a nu-i avea pe liberali in Guvern este major, pentru ca sustinerea unui executiv din care sa faca doar aceste formatiuni este fragila, iar proiecte importante risca sa cada in Parlament, asa cum s-a intamplat si in 2006-2007.

Cine a tradat

Nume grele din PSD au parasit partidul de la inceputul lui 2009, orien-tandu-se magnetic catre polul puterii, care este reprezentat acum de Traian Basescu: este vorba de Gabriel Oprea, care a primit si o pozitie de ministru de interne in guvernul nevalidat al lui Liviu Negoita, Eugen Nicolicea, Anghel Iordanescu. De la PNL au plecat Dan Mihai Marian, fosta mana dreapta a ministrului liberal de interne, Cristian David, si Cristina Dobre, nora fostului deputat de Iasi Traian Dobre, care a migrat la randul sau de la PSD la PNL.

De doua zile lista "tradatorilor" s-a ingrosat cu inca patru nume, doi deputati si doi senatori de la PSD, Razvan Turea, Gabriel Tita-Nicolescu, Laurentiu Chirvasuta, Sorin Chivu, in vreme ce liberalul Vasile Nedelcu si-a dat cateva zile de gandire pentru a demisiona din partidul care l-a propulsat in Parlament.

"Sunt neplacut surprins de decizia unor colegi de-ai mei de a se retrage din partid", a spus ieri liderul PSD Geoana, apreciind ca in momentele grele apar si tradarile. El s-a declarat increzator ca majoritatea colegilor sai de partid vor ramane in continuare in cadrul formatiunii.

Cine negociaza

Intalnirea de astazi de la pranz dintre fostii parteneri din Alianta Dreptate si Adevar ar putea avea tot atatea sanse de succes cat si negocierile din toamna lui 2008, cand PD-L a propus liberalilor sa faca Guvernul, dar a sfarsit prin a bate palma cu PSD-ul. De altfel, liderii PD-L au transmis de ieri liberalilor ca au pretentii prea mari, anticipand astfel esecul discutiilor.

O discutie intre PNL si PSD pe tema majoritatii parlamentare a avut loc aseara, insa un angajament ferm al celor doua formatiuni pentru asumarea guvernarii era putin probabil, de vreme ce social-democratii sunt mai preocupati de rafuiala interna - mai multi lideri cer capul lui Geoana dupa esecul in prezidentiale - decat intelegerile dintre partide.

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, unul din greii care vor ocupa un portofoliu in viitorul Guvern, a declarat ieri ca democrat-liberalii merg la intalnirea cu PNL cu propunerea de premier de la PD-L, aceasta fiind o conditie care nu se negociaza.

El a mai spus ca din punctul sau de vedere viitoarea formula guvernamentala trebuie sa aiba aceeasi structura ca aceea asumata de Liviu Negoita, adica cu maxim 14-15 ministere.

"Este un punct de vedere personal si eu cred ca, din moment ce tot discutam de anumite eforturi pe care trebuie sa le facem cu totii, cred ca un guvern ca acela propus ca si structura de Liviu Negoita ar fi foarte bun", a precizat Blaga.

De asemenea, vicepresedintele PD-L Cezar Preda a declarat ca PNL nu va primi "vreodata" postul de premier, liderul democrat-liberal adaugand ca Emil Boc este cel mai potrivit pentru aceasta functie, insa decizia este a presedintelui Traian Basescu.

"De la PNL am primit un raspuns nefericit, asemenea celui din decembrie 2008. Cand nu vrei sa faci ceva pui o conditie care nu poate fi indeplinita. In decembrie 2008, PNL a conditionat intrarea la guvernare prin revendicarea postului de premier. In decembrie 2009, aceeasi inflexibilitate. Sub nicio forma PNL nu va primi vreodata postul de prim-ministru, nu i-l poate da nimeni. Este a treia forta politica in Romania, iar PD-L este de doua ori mai mare ca reprezentare in toate structurile, inclusiv parlamentara. Au avut invitatii scrise, oficiale, s-au bucurat de toata bunavointa PD-L de a guverna pe centru dreapta, asa cum isi doresc romanii", a afirmat Preda.

Istoria tradarii se repeta

In alegerile legislative din 2000, PDSR, actualmente PSD, a castigat 37% din voturi, dar dupa redistribuire a obtinut 46% din locurile parlamentare.

PDSR nu avea majoritatea pentru a trece guvernul, dar, profitand de emotia creata de avansul PRM care obtinuse 21% din voturi si 26% din locurile in Legislativ, a obtinut un acord scris de sustinere din partea PNL (7,4% din voturi, 9,2% din locurile parlamentare) si o atitudine de rezerva din partea PD (7,5% din voturi, 9,2% din locurile in Parlament).

In cateva luni, PDSR, cu premierul Adrian Nastase la Palatul Victoria, a inceput o campanie masiva de racolari din randurile opozitiei, fiind vizati mai cu seama parlamentarii PD. Cand, in primavara lui 2001, PNL a denuntat protocolul cu PSD, Guvernul Nastase isi asigurase deja o majoritate in Parlament si si-a dus la capat mandatul de patru ani in acest fel.

In prima saptamana de lucru a Legislativului ales la finele lui 2000, Viorel Hrebenciuc, creierul racolarilor, raporta triumfator: "La Senat mai avem nevoie de un vot pentru a obtine majoritatea".

In prima saptamana a Legislativului, PDSR smulsese de la PD patru senatori din cei 13 pe care ii avea acest partid. Spre sfarsitul legislaturii, PDSR a lasat PD, la Senat, dupa racolari succesive, fara grup parlamentar.