Flamingo lucreaza cu avocatii pentru recuperarea bunurilor sechestrate de ING

Autor: Alexandru Anghel 15.12.2009

Reprezentantii retailerului de electronice si electrocasnice Flamingo au declarat ca in prezent se consulta cu avocatii companiei pentru identificarea unei solutii legale de recuperare a bunurilor ridicate de creditorul ING in cursul zilei de 10 decembrie din depozitul central.

Potrivit primelor estimari valoarea bunurilor preluate de ING din depozitul Flamingo, dupa ce compania obtinuse hotararea judecatoreasca pentru intrarea sub protectia insolventei, este de aproximativ un milion de euro.

"Cautam acum impreuna cu avocatii sa vedem care este calea juridica corecta pentru a obtine stocurile executate, dat fiind ca executorul bancar a fost instiintat de faptul ca Flamingo intrase cu acea data in procedura generala reglementata de catre legea privind insolventa", a declarat Adrian Olteanu, directorul general Flamingo.

Flamingo a fost somata de catre ING ca va executa stocurile gajate in contul liniei de credit de 17,5 milioane de euro dupa ce nu au ajuns la un acord pentru restructurarea datoriilor. Executarea a inceput in cursul zilei de miercuri, 9 decembrie, iar a doua zi retailerul a obtinut hotararea judecatoreasca de intrare in insolventa si reorganizare judiciara, si implicit sub protectia fata de creditori.

Din surse apropiate negocierilor, din datoria de 17,5 milioane de euro, cele doua parti se intelesesera anterior pentru stergerea a jumatate, iar modalitatea de plata a restului datoriei tocmai se negocia cand a fost luata decizia de a se rupe intelegerea, iar creditorul a dispus executarea stocurilor.

La inceputul saptamanii, directorul general al ING Bank Misu Negritoiu a declarat ca pe plan local sistemul juridic favorizeaza debitorii, iar pentru creditori recuperarea datoriilor sau executarea garantiilor este aproape imposibila. "Noi facem comparatie intre executarea colateralului in Olanda si in Romania si este diferenta de la cer la pamant. Si atunci lumea se intreaba de ce sunt mai scumpi banii in Romania, de ce dobanzile sunt mai mari? Raspunsul este: pentru ca includ toate imperfectiunile pietei, inclusiv posibilitatea (redusa - n. red.) de a executa colateralul", a declarat anterior Negritoiu pentru ZF.

Reprezentantii ING nu au emis niciun comentariu referitor la executarea stocurilor Flamingo din ziua de 10 decembrie.

UniCredit si BRD continua parteneriatul cu Flamingo

Retailerul de electronice si electrocasnice a acumulat pana la inceputul trimestrului trei datorii mai mari de 30 mil. euro la finantatorii ING Bank, BRD si UniCredit Tiriac in urma reducerilor cu mai mult de 50% ale vanzarilor pana la o valoare de aproximativ 63 mil. euro, la finalul primelor 9 luni ale anului. Datoriile catre UniCredit si BRD ajung la 8,5 mil. euro si respectiv 6 mil. euro, dar potrivit reprezentantilor Flamingo cele doua banci s-au declarat dispuse sa sustina in continuare activitatea companiei.

Actiunile Flamingo au fost suspendate de la tranzactionare luni, dupa doar 15 minute de la reluarea tranzactiilor, conducerea Bursei asteptand aprobarea planului de reorganizare pentru a le da din nou drumul la tranzactionare. La ultimul pret, de 0,0185 lei/actiune, capitalizarea Flamingo este de 3,4 mil. euro.

Cum vede fondatorul Flanco situatia Flamingo

Florin Andronescu (foto), care a fondat afacerea Flanco la inceputul anilor '90, si din care a iesit complet dupa preluarea Flanco de catre Flamingo, in 2006, este de parere ca Flamingo ar fi trebuit sa-si renegocieze foarte mult chiriile pentru spatiile inchiriate, chiar cu renuntarea la spatiile unde nu se puteau obtine reduceri. Andronescu da exemplul retailerilor din unele malluri care obtin chirii zero numai pentru a nu pleca.

"Ar fi fost necesara si restructurarea stocului de marfa chiar cu sacrificii, cu acordarea de discount-uri foarte mari. Acest lucru ar fi adus compania intr-o zona cu o cifra de afaceri foarte mica, dar sustenabila", a mai spus omul de afaceri care acum se concentreaza pe dezvoltarea retelei de clinici private Sanador. O a treia solutie este in viziunea omului de afaceri pastrarea structurii actuale si recapitalizarea (vanzarea) companiei. Ioana David