Tranzactia anului in brokeraj: Fondul RAEF a iesit de la Intercapital. Horia Manda preia fraiele

Autor: Roxana Pricop 15.12.2009

Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF) si-a vandut participatia de peste 68% detinuta la societatea de brokeraj Intercapital Invest catre trei din managerii sai, intr-o tranzactie a carei valoare este estimata la 2,5-3 mil. euro, potrivit evaluarilor din piata.

Intercapital este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de retail de pe piata locala, cu tranzactii de aproape 100 mil. euro intermediate pe Bursa in primele 11 luni ale anului. In primele trei trimestre, Intercapital a realizat venituri de circa 4 mil. lei (940.000 de euro).

Horia Dragos Manda (managing partner al Axxess Capital, companie care administreaza RAEF) alaturi de Ionel Klipper (directorul executiv si presedintele RAEF) si Sandu Neculai Cristinel (ofiter-sef de investitii la RAEF) au cumparat 68,35% din capitalul societatii de brokeraj Intercapital Invest, potrivit buletinului saptamanal emis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Horia Manda a achizitionat un pachet de 37,754% din capitalul firmei de brokeraj, Ionel Klipper a preluat 27,156%, restul fiind cumparat de Sandu Neculai.

O participatie de 22% din capitalul firmei de brokeraj este controlata de Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare a investitiilor Aviva Investors, care a fondat firma de brokeraj, in timp ce un pachet de 10% este detinut de alti actionari, printre care se numara si Razvan Pasol, presedintele si directorul general al firmei de intermediere.

"Schimbarea de actionariat nu va schimba cu nimic planurile si nici strategia societatii de brokeraj. Prin preluarea pachetului majoritar, cei trei manageri au dorit sa se implice direct in societate", a spus Pasol.

Horia Manda nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.

Prin preluarea pachetului majoritar de actiuni, cei trei manageri ai RAEF au devenit indirect actionari la societatea de administrare a investitiilor Investica Asset Management, controlata in proportie de 99,99% de Intercapital Invest.

Potrivit unor surse din piata, valoarea tranzactiei se ridica la 2,5-3 milioane de euro, luandu-se in calcul participatiile detinute de firma de brokeraj la Bursa de Valori Bucuresti, precum si de activele de care dispune. Insa, avand in vedere ca schimbul de actiuni a avut loc intre un vanzator si un cumparator care s-au implicat de mai multi ani in managementul firmei, este posibil ca valoarea tranzactiei sa fie mai mica, potrivit acelorasi surse.

RAEF a intrat in actionariatul Intercapital Invest in 2004, indirect prin achizitia a peste 90% din capitalul societatii de administrare Certinvest (azi Aviva Investors).