Volksbank dezminte zvonurile privind intrarea sub supravegherea speciala a Bancii Austriei

Autor: Cristina Roşca 15.12.2009

Presiunea asupra sistemului bancar austriac creste dupa ce au aparut zvonuri ca Volksbank, una dintre cele mai mari banci locale, a intrat pe lista de supraveghere a bancii centrale. La inceputul saptamanii statul austriac a fost nevoit, impins de la spate de Banca Central Europeana, sa nationalizeze creditorul Hypo Alpe-Adria.



Banca centrala a Austriei si grupul Österreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank, au dezmintit ieri ca grupul bancar care controleaza a treia mare banca din Romania ar avea probleme severe si s-ar afla sub supraveghere in vederea nationalizarii, informatii vehiculate marti dimineata in presa austriaca, transmite Reuters.
Ziarul Die Presse a aratat, intr-o stire care nu preciza sursele informatiilor, ca banca centrala si autoritatea de reglementare a pietei financiare din Austria au pus Volksbanken "pe lista de supraveghere" si au cerut institutiei de credit sa gaseasca o noua strategie.

Nationalizarea Hypo pune presiune asupra sectorului
Situatia din sectorul bancar austriac s-a agravat la inceputul saptamanii, cand guvernul a nationalizat banca Hypo Alpe-Adria, al saselea creditor din tara ca marime, urmand sa injecteze aproximativ 450 mil. euro pentru a o salva din faliment. Grupul german Bayerische Landesbank va vinde statului participatia de 67% pe care o detine in cadrul Hypo Alpe-Adria in schimbul sumei simbolice de un euro, a declarat ministrul de finante austriac, Josef Proell. Pentru a se realiza nationalizarea, se pare ca a fost nevoie de interventia presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, si de cea a presedintelui Bundesbank (Germania), Axel Weber.
Daca Hypo este o banca de dimensiuni medii, Volksbank este cea de-a patra banca din Austria ca marime, iar aparitia unor probleme serioase in cadrul acesteia ar duce la evaporarea increderii in sistemul bancar austriac.
Publicatia austriaca citeaza o scrisoare a agentiei care administreaza injectiile de capital ale Austriei in sistemul bancar, scrisoare adresata ministrului de finante Josef Proell. In scrisoare, agentia recomanda ca Volksbank sa isi gaseasca un partener strategic care "sa actioneze in acelasi timp si ca investitor financiar".
Recent au existat zvonuri potrivit carora ar exista o posibilitate de fuziune cu Bawag, creditorul aflat pe pozitia a cincea in Austria, detinut de grupul de private equity Cerberus Capital Management. Byron Haynes, directorul executiv de origine britanica al bancii, spune insa ca zvonurile privind o posibila fuziune cu Volksbank sunt false.

Cel mai dificil an
Volksbank a avut un an dificil, raportand in trimestrul trei o pierdere de 468 mil. euro. Banca a anuntat ca se asteapta ca si ultimul trimestru al anului sa fie unul dificil din cauza operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) si a cresterii provizioanelor pentru creditele neperformante.
La inceputul acestui an, Volksbank a primit 1 mld. euro de la statul austriac pentru a-si majora baza de capital, iar banca anunta luna trecuta ca nu are nevoie de noi fonduri, deoarece investitorii ii vor oferi alte 400 mil. euro. Creditorul planuia insa sa vanda cinci banci de retail ca parte a unui program de "restructurare sistematica". Evolutiile recente, si in special nationalizarea Hypo Alpe-Adria, sugereaza ca divizarea peisajului bancar austriac in castigatori si perdanti ai crizei financiare este mai mult decat prematura. Totusi, cele mai mari institutii financiare par a fi depasit cele mai dificile momente ale crizei, in timp ce creditorii mai mici au ramas cu sechele.

Erste si Raiffeisen la adapost
Erste si Raiffeisen s-au pus la adapost de eventualele probleme dupa ce au primit 1,2 mld. euro si respectiv 1,75 mld. euro de la statul austriac anul trecut, ca parte a planului guvernamental menit sa restaureze increderea in sistemul bancar.
La bursa din Viena actiunile Erste au scazut ieri cu circa 4%, in timp ce titlurile Raiffeisen International au pierdut aproape 6%.
In prezent ambele banci anunta ca nu mai au nevoie de ajutor guvernamental, reusind sa stranga capital in mod independent.
Bank Austria a refuzat ajutorul statului, si urmeaza sa primeasca 2 mld. euro de la banca mama UniCredit, dupa ce aceasta va strange capital anul viitor. Cei trei operatori principali si-au facut provizioane importante pentru a acoperi pierderile din creditele neperformante din acest an, insa niciunul dintre creditori nu a raportat pierderi in primele noua luni ale anului.
Sectorul bancar austriac are o expunere record fata de economiile din Europa de Est, de aproximativ 70 de procente din Produsul Intern Brut.

Schreiner: Volksbank Romania isi va majora capitalul cu 200 mil. euro
Actionarii Volksbank Romania au aprobat majorarea capitalului bancii cu 200 de milioane de euro, cel mai probabil in luna februarie, prin transformarea unor linii de finantare in capital, a declarat presedintele bancii, Gerald Schreiner. "Am avut sedinte ale Consiliului de Supraveghere si in septembrie, si in decembrie, unde s-a aprobat majorarea capitalului cu 200 de milioane de euro. Acum depinde de actionari cand vor implementa aceasta decizie, dar presupun ca va fi in februarie", a spus Schreiner. El a precizat ca operatiunea se va realiza prin transformarea unor linii de finantare de la banca-mama in capital social, in contextul in care banca are supralichiditate in euro si doreste, totodata, sa-si mentina expunerea pe Romania. Mediafax

Banca centrala a Austriei da asigurari ca Volksbank nu are probleme

Oficialii Volksbank si ai bancii centrale austriece au negat ca cel de-al patrulea mare creditor de pe piata s-ar afla pe o lista speciala de supraveghere. "Noi monitorizam toate bancile importante din Austria, dar Volksbanken nu este pe o lista de supraveghere. Nici macar nu exista o asemenea lista", a declarat Oliver Huber, purtatorul de cuvant al bancii centrale austriece.
Huber a spus ca Volksbanken - la fel ca si ceilalti jucatori mari din Austria cu exceptia Hypo Alpe Adria - au trecut cu bine cele mai recente teste "de stres" realizate de banca centrala. Pentru fiecare institutie s-a pus in scena, ipotetic, cel mai pesimist scenariu pentru a se testa daca aceasta are o baza de capital suficient de solida.
"Chiar si atunci cand a fost pus in scena un scenariu foarte pesimist, Volksbanken a reusit sa ramana de partea buna a baricadei. Acesta nu este un rezultat deloc dezamagitor, tinand cont de situatia actuala", a spus Huber, care a reiterat mesajul Bancii Nationale care spune ca sistemul bancar austriac este "sanatos" si bine pregatit pentru a face fata crizei economice si financiare din Europa de Est. "Nu este un secret ca acesta este un an dificil pentru noi, insa noi continuam sa speram ca in 2010 situatia se va imbunatati. Baza da capital este in continuare solida", a spus Walter Groeblinger, purtatorul de cuvant al Volksbanken. "Nu credem ca exista posibilitatea punerii in scena a celui mai pesimist scenariu, acela al nationalizarii Volksbanken."

Filiala din Romania este dependenta de finanTarile de la grup, dar are solvabilitate mare

Volksbank Romania, subsidiara locala a grupului austriac Volksbank, are o pozitie confortabila din punctul de vedere al solvabilitatii, principalul indicator de stabilitate urmarit de Banca Nationala a Romaniei.
"Banca nu are probleme, avand in septembrie o solvabilitate de 16,5%. O vom urmari insa cu atentie", a declarat pentru ZF Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR. El spune ca legea nu prevede actiuni speciale din partea BNR in cazul in care actionarul din strainatate al unei banci locale ar avea probleme, daca in Romania indicatorii de prudentialitate sunt la niveluri confortabile. Pe de alta parte, Cinteza spune ca se afla in contact cu autoritatile din Austria si va convoca la discutii conducerea locala a bancii, pentru a se asigura ca nu vor aparea probleme.
Volksbank a avut in anii trecuti cea mai spectaculoasa crestere dintre bancile din sistem, urcand pana pe locul al treilea, in functie de activele detinute. La septembrie, banca detinea active de 5,4 miliarde de euro. Cresterea bancii a fost alimentata aproape exclusiv de banii primiti de la banca-mama. Volksbank Romania are in bilant credite de 3,1 miliarde de euro, in timp ce depozitele insumeaza doar 638 de milioane de euro.
"Strategia Volksbank Romania nu va fi schimbata, este cea agreata impreuna cu Consiliul de Administratie al Volksbank International (actionarul bancii, n. red.) acum 6 luni. Ca urmare, vom continua activitatea de creditare", afirma reprezentantii bancii.
Volksbank are fonduri proprii de 332 de milioane de euro. Liviu Chiru