ZD VA RECOMANDA/ Cei care dau tonul in Ajun

Autor: Pop Ioan 16.12.2009

Adunam sub palaria acestei rubrici cateva oferte culturale de care va puteti bucura in aceste zile, in Bucuresti, dar si in alte orase ale Romaniei. Sarbatorile de iarna bat la usa, merita sa le lasam sa intre dupa ce ne vom fi purificat cu un concert bun, o expozitie de calitate, un film alert, un spectacol de teatru la inaltime, o carte exemplara. Vreme de inca doua editii, aceasta rubrica va va sta la dispozitie. Intervalul temporal supus atentiei astazi este 18-24 decembrie.



CONCERT. O colinda numita Stefan Hrusca
Asociatia ELITE ART Club UNESCO organizeaza sâmbata, 19 decembrie, ora 19.00, la Sala Polivalenta din Bucuresti, concertul extraodinar de Colinde sustinut deStefan Hrusca (foto 1). Anul acesta, glasul artistului le va aduce bucurestenilor vestea Nasterii Mântuitorului intr-un cadru festiv, specific maramuresean. "Florile dalbe", "Trei pastori", "Afara ninge linistit", "Sfânta-i sara de Craciun", "Linu-i lin" sunt doar câteva dintre colindele care vor aduce bucurie in inimile ascultatorilor. Biletele sunt puse in vânzare Sala Palatului, in reteaua Diverta, prin Eventim in librariile Carturesti, magazinele Vodafone si Germanos si online pe www.bilete.ro, www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, www.eventim.ro.

DANS. "Iluzionistele" incheie anul la CNDB

Pe 19 decembrie, la ora 19.00, in Sala Ronda de la Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), Madalina Dan prezinta ultimul spectacol din 2009: "Iluzionistele" (foto 2). Madalina Dan este numele unei tinere coregrafe in plina ascensiune. Dupa prezenta in Springdance Dialogue, Olanda (aprilie 2008) si pe scena Tanzquartier Wien (decembrie 2008), unde a cunoscut un real succes cu piesa "Dedublarea", ea a fost selectata alaturi de Andrea Bozic (Olanda) si Michael Pinchbeck (Marea Britanie) sa creeze o piesa pe care cele trei au prezentat-o in luna aprilie a acestui an in cadrul Festivalului Springdance. La invitatia CNDB, Madalina Dan a creat o noua lucrare - "Iluzionistele". Din distributia spectacolului fac parte: Maria Baroncea, Carmen Cotofana, Mihaela Dancs, Madalina Dan. Dramaturgia: Rui Catalao. Scenografia: Mara Grigoriu.

EXPOZITIE. Unsprezece Fragmente de Teodor Moraru

Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38) gazduieste, pana pe 17 ianuarie 2010, expozitia de pictura "Fragmente" a artistului Teodor Moraru. Palmaresul lui Teodor Moraru include, printre alte distinctii, Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova - "Saloanele Moldovei" si Ordinul Meritul Cultural in Grad de Mare Ofiter (2004). Lucrarile sale au fost expuse la Paris (Cite Internationale des Artes), Alkmaar, Berlin, Darmstadt, Copenhaga, Tokyo, Hanoi, Praga, Viena, Lisabona, Budapesta, Sofia, Beirut. Artistul este, din 2004, profesor la catedra de masterat a Universitatii de Arte din Bucuresti.

CONCERT. Colinde cu Harry Tavitian la Ateneu

Sambata, 19 decembrie, la ora 19.00, iubitorii jazzului sunt invitati la un Concert de Craciun la Ateneul Roman. In prima parte a acestuia, in premiera romaneasca, Ion Baciu Jr. si Harry Tavitian se vor intalni intr-un recitalul la doua piane. In program, compozitii ale ambilor pianisti, blues, teme clasice de jazz. In a doua parte, pianistul Harry Tavitian si percutionistul Cserey Csaba (foto 3, 4, realizate de Madalin Rosioru si Iztok Zupan) vor oferi publicului suita de colinde "Christmas Cantata". Concertul incheie proiectul Institutului Cultural Roman din acest an "Teach Me Tonight cu Harry Tavitian". Dupa concertul de la Ateneu, vor urma alte doua reprezentatii cu Tavitian si Csaba, la CoverClub din Fagaras (20 decembrie) si la Targu Mures (Club Jazz&Blues, 21 decembrie).
DVD. Marea Mahmureala
Ceea ce se anunta a fi o simpla petrecere a burlacilor se transforma intr-un haos de nedescris, atunci cand locatia aleasa este Las Vegas-ul. Alaturi de cei mai buni trei prieteni, Doug (Justin Bartha) se pregateste pentru o ultima petrecere in capitala distractiei. Personajele intruchipate de Justin Bartha, Bradley Cooper, Ed Helms si Zach Galifianakis se distreaza pe cinste intr-o comedie plina de neprevazut (foto 6). Regizorul Todd Philips merge pe reteta iesirii cu baietii, dar, spre deosebire de cum si-a obisnuit publicul masculin fidel ("Tropic Thunder", "Road Trip"), de aceasta data duce comedia "Marea Mahmureala" ("The Hangover") la un cu totul alt nivel. Peripetiile prin care trec cei trei cavaleri de onoare in cautarea mirelui pierdut, alaturi de un bebelus gasit din intamplare in camera de hotel dupa o noapte de pomina, se transforma intr-o adevarata lectie de... logica. Totul doar pentru incercarea disperata de a reconstitui intamplarile din noaptea anterioara. Pret recomandat: 54,9 lei.
PERFORMANCE. On Holiday (Self-Performance with Latency)
Pana la finele acestei luni, la Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), Ion Dumitrescu asteapta publicul larg sa-si creeze propriul spectacol si sa-l fixeze pe suport digital, urmand ca acesta sa poata fi vizionat dupa 3 ani, in prezenta celor care au ales sa devina, la randul lor, autori. In rastimpul dintre producerea spectacolului si vizionarea lui, fiecare performance (filmat individual de fiecare autor/interpret in parte) se va afla "prizonier" in cutii postale. Pentru mai multe informatii, il puteti contacta direct pe Ion Dumitrescu la adresa
pavelion50@gmail.com. O productie CNDB si Numb Production.

REVISTA. Relansare marca George Arion

"Flacara" (foto 5), editata de Grupul Publicatiile Flacara, apare, incepând cu luna decembrie, intr-un nou format grafic si editorial, cu un continut structurat pe sase sectiuni: Zoom, People, Cultura & Mass Media, Politica, Business si Lifestyle. In prima editie a noului format, echipa redactionala aduce, sub genericul "Dupa 20 de ani, de la Dumas la Brucan", dosarul revolutiei din '89, cu victimele si asasinii acestora, intr-o reconstituire cu Gelu Voican Voiculescu, iar Ion Iliescu vorbeste la randu-i despre acele evenimente controversate. In numarul din decembrie al revisteise se mai regasesc subiecte precum: "Regi si presedinti" - o istorie a regilor si presedintilor României, de la Carol I pâna la actualul sef al statului, un interviu senzational, din 1989 cu Emil Cioran, un comentariu despre "Apocalipsa 2012" - intre legenda si stiinta si un interviu cu Andreea Marin-Banica.

FILM&TEATRU. Trei zile la The Light Cinema

In perioada 18-22 decembrie, The Light Cinema din Bucuresti programeaza urmatoarele evenimente: 18 decembrie, premiera productiei "Avatar" de James Cameron, 3D movie; de la ora 21.00, Stand Up Comedy cu Jokers, la The Light Bar; 21 decembrie, ora 21.00, piesa de teatru "Crize", cu Nicholas Catianis, Francesca Leonte, Antonio Predescu, regia Alexandru Nagy, la The Light Bar; 22 decembrie, ora 20.30, "Paris Ballet (Diaghilev) - Live Transmission" (decoruri si costume inspirate de Picasso), la The Light Cinema; ora 21.00, "Monoloagele vaginului", regia: Mona Gavrilas, la The Light Bar.

AVANPREMIERA. Workshop de Arta Actorului

Teatrul Fara Frontiere organizeaza in perioada ianuarie-martie 2010 Workshop-ul de Arta Actorului bazat pe tehnica Sanford Meisner. Condus de lect. univ. dr. Mihaela Sirbu, cursul este primul de acest gen din România si va fi compus din mai multe module, care impreuna se vor constitui intr-un program intensiv de formare actoriceasca. Workshopul se adreseaza atât incepatorilor, cât si studentilor si actorilor cu experienta, oferindu-le acestora o modalitate noua de abordare a Artei Actorului. Cursul se va desfasura timp de 10 saptamâni, de doua ori pe saptamâna, fiecare intâlnire durând trei ore. Inscrierile se pot face pe baza CV-ului si a unui interviu personal. Data-limita de inscriere este 10 ianuarie. Contact: tff@teatrulfarafrontiere.ro.
EXPOZITIE. Noduri italiene. Istoria cravatei
La Muzeul National de Arta al României, in Rotonda Salii Auditorium, poate fi vizitata, pana pe 10 ianuarie 2010, expozitia "Noduri italiene. Cravata - evolutie, limbaj si stil" (foto 7, 8, 9). Organizata cu ocazia implinirii a 130 de ani de relatii diplomatice italo-române, expozitia prezinta 150 de cravate, 10 costume barbatesti din diferite epoci si o bogata documentatie explicativa ce ilustreaza evolutia cravatei in cadrul modelor vestimentare, de la esarfa innodata din secolul al XVII-lea, pâna in zilele noastre. Cravata reprezinta azi unul dintre simbolurile inconfundabile ale stilului rafinat si exclusivist "Made in Italy". Realizata de Asociatia Colosseum din Roma, expozitia este organizata de Ambasada Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Muzeul National de Arta al României, cu sprijinul Bancii Intesa San Paolo, al societatilor SASCH si ADV Communications.
CARTE. Istorii din satul Hertei Muller
"Povestea Nitchidorfului" este o colectie de reportaje bogat ilustrate despre viata de astazi a satului (foto 10) in care s-a nascut laureata Premiului Nobel pentru Literatura 2009, Herta Muller. Cartea a fost realizata si publicata in timp-record, o luna de zile, pentru a putea fi lansata pe 10 decembrie, data la care Herta Muller a primit inalta distinctie. Fotograful Constantin Duma si reporterul Nicoleta Trifan au dorit sa surprinda viata Nitchidorfului de astazi. O veti putea descoperi pe Anna Helmbeck, ultima svaboaica din Nitchidorf care mai imbraca portul traditional, veti afla despre pasiunea lui Vasile Dariciuc si despre motivul pentru care a venit in Banat din nordul Moldovei. O veti cunoaste pe Milica Briscan, care a adus Ardealul la ea in casa si pe Marioara Dobosan, care a crescut sute de copii ca pedagog la internatul din Nitchidorf. "Povestea Nitchidorfului/ The Story of Nitchidorf" este o carte bilingva, româna-engleza, care nu se va opri aici, ci va fi imbunatatita si imbogatita in perioada urmatoare.
CONCERT. Sala Radio se umple de voci
Vineri, 18 decembrie, Orchestra Nationala Radio va sustine la Sala Radio (renovata, vezi foto 11), sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galati, un concert care ii va purta pe ascultatori pe meleaguri spaniole (foto 12). Solistul concertului este Stan Zamfirescu - chitara. Prima parte a programului va cuprinde "Sevillana" de Albeniz si "Concertul din Aranjuez" pentru chitara si orchestra de Rodrigo, iar a doua parte, Suita "Carmen" de Bizet-Scedrin. Sâmbata, 19 decembrie, de la ora 18.00, va avea loc un spectacol traditional de Craciun, sustinut de grupuri de colindatori care vin din zone etnofolclorice reprezentative ale tarii: Ansamblul "Gura Izvorului'' - Vatra Moldovitei (judetul Suceava), Ansamblul "Magura - Cernesti" (judetul Maramures), Grupurile traditionale "Credinta" - comuna Cocora (judetul Ialomita), "Dor fagarasan" din judetul Brasov, "Plaiurile Bistritei" (judetul Bacau), "Liliacul" si "Plaiul Closani" din Baia de Arama (judetul Mehedinti), Grupul de colindatori "Almas Saliste" din judetul Hunedoara, Ansamblul "Poienita" din Poiana Stampei (judetul Suceava) si Grupul de colindatori "Mugurel de Vlasca" al Episcopiei Giurgiu. Duminica, 20 decembrie, ora 19.00, Corul de Copii Radio (foto 13), dirijat de Voicu Popescu, va adresa tuturor celor prezenti in sala un "Salut voios de pionier!", concert-spectacol multimedia realizat la implinirea a 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.
CONCERT. Acasa de Craciun, cu Costel Busuioc
"Pavarotti al României" (foto 14) revine acasa de Sarbatori pentru un concert unic. Duminica, 20 decembrie, ora 19.00, la Palatul National al Copiilor, va avea loc un concert-spectacol intitulat chiar "Acasa de Craciun". Atmosfera va fi completata de orchestra Arkadia, sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu. Repertoriul va fi compus din colinde si arii celebre de opera, interpretate de Busuioc alaturi de soprana Diana Tugui. In cadrul spectacolului va avea loc lansarea primului album Costel Busuioc inregistrat in România. Biletele se gasesc la casa de bilete a salii de spectacol, la Magazinul Muzica, la Sala Palatului si la Teatrul National Bucuresti.

EVENIMENTE CARE CONTINUA SI IN INTERVALUL 18-24 DECEMBRIE

INSTALATIE VIDEO. FreshLatino

Centrul de Introspectie Vizuala din Bucuresti gazduieste, pana pe 31 ianuarie 2010, videoinstalatia de creatie arhitecturala "FreshLatino" (foto 2, 3, 4, 5), in cadrul careia 14 birouri de arhitectura din spatiul iberoamerican utilizeaza formatul videoinstalatiei pentru a-si face cunoscute creatiile. Participanti: A77 (Argentina), Adamo - Faiden (Argentina), Estudio Bijari (Brazilia), Lua Nistche (Brazilia), Martín Alonso & Daniel Rosenberg (Chile), Pezo Von Ellrichshausen Arquitectos (Chile), Felipe Arturo (Columbia), Husos (Columbia), Eduardo Cadaval (Mexic), Pilar Echezarretta (Mexic), Pedro Bandeira (Portugalia), Andrés Jaque (Spania), PKMN (Spania), Supersudaca. Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes din Bucuresti, Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii din Spania si Centrul de Introspectie Vizuala.
CONCURS LITERAR. Editura serioasa caut autori talentati
Editura Benefica lanseaza Concursul National "Cautam 5 autori talentati de literatura pentru copii". Concursul are loc atat pentru texte in versuri, cat si pentru lucrari in proza si va avea cinci castigatori, ale caror manuscrise vor fi publicate fiecare in volum separat, in colectia ce va fi lansata cu aceasta ocazie: "Benefica pentru copii". Volumele vor beneficia de cel mai bun design de coperta, de cei mai buni ilustratori si de o echipa de redactori cu experienta. De asemenea, cartile vor fi promovate de departamentul de PR si distribuite la nivel national. Cei interesati sa participe cu creatii originale in versuri sau proza se pot inscrie pana pe 25 decembrie 2009, urmand sa predea manuscrisul pana pe 25 februarie 2010. Mai multe detalii pe: www.editurabenefica.ro.
FOTOGRAFIE. Imagini de cursa lunga la Iasi
Centrul Cultural Francez (CCF) din Iasi gazduieste expozitia cu cele mai reusite fotografii realizate la FOTOMARATON'09, un concurs de fotografie deschis tuturor, deopotriva amatori si profesionisti. Peste 4.700 de fotografii realizate de 400 de fotomaratonisti au fost evaluate de juriul competitiei. Palmaresul FOTOMARATON'09 include 20 de premii pentru "cea mai buna fotografie pe tema", doua premii de merit, o distinctie de "Mare Câstigator" al concursului, doua premii pentru copii si o serie de mentiuni speciale. Fotografiile premiate sunt postate pe site-urile www.fotomaraton.ccfiasi.ro, www.fotomagazin.ro si www.ziaruldeiasi.ro. Expozitia cu cele mai bune fotografii va ramâne la CCF pâna pe 31 decembrie.
ICOANE. Sibiul, in griuri de lumina
O expozitie de icoane pe lemn, intitulata "A-semanarea in griuri de lumina", este deschisa la Casa Hermes din municipiul Sibiu, lucrarile fiind realizate de artista Lucia Nica. Expozitia se doreste un dar pentru toti iubitorii artei, dar si pentru cei care intâmpina cu evlavie sarbatorile de iarna. Lucia Nica este membru al Academiei Artelor Traditionale din România. Expozitia poate fi vizitata la Casa Hermes pâna dupa Anul Nou.
TARG. La Carturesti, monser, la Carturesti!

Pana pe 31 decembrie, la Carturesti Verona continua traditia micului targ de cadouri destepte. Aflat la a IV a editie, Targul Carturestilor ofera o selectie de cadouri alese anume pentru iubitorii de carti, muzici si filme. Multi dintre clientii locului sunt familiarizati cu noul spatiu (extinderea din Arthur Verona nr.15), dar, cu prilejul Targului, s-a inaugurat si mansarda acestei case, cu o suprafata aproximativa de 220 mp. Aici sunt gazduiti comerciantii de produse bio recomandati de Asociatia Reper 21, o expozitie cu vanzare de bijuterie contemporana organizata de curatorul Dan Piersinaru si evenimente pentru cei mici. Veti putea gasi, tot in acest spatiu, jucarii de lemn, decoratiuni handmade, ceaiuri si accesorii, obiecte de design, turta dulce si alte delicatese.