Consultantii, alaturi de notari cer amanarea certificatului energetic

Autor: Catalin Lupoaie 16.12.2009

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) solicita Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintelor sa amane cel putin pana in semestrul al doilea al anului 2010 aplicarea legii care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare. Legea urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, insa atat consultantii imobiliari, cat si notarii considera ca nu este un moment prielnic pentru introducerea acestei legi, care va opri sau va intarzia vanzarea de locuinte vechi.

Certificatul energetic este un document pe care proprietarul va trebui sa-l detina in momentul in care doreste sa inchirieze sau sa vanda locuinta, pentru a arata ce consum energetic are imobilul. Legea a fost promulgata inca din 2005 si urmeaza sa intre in vigoare in ianuarie 2010.

"Numarul auditorilor energetici este foarte mic, in unele judete ei lipsind cu desavarsire, iar activitatea de certificare este destul de laborioasa, fapt ce contribuie la obtinerea dificila a acestor certificate, cu un consum mare de timp si costuri ridicate", afirma reprezentantii ARAI. In replica, Emilia-Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), a afirmat ca sunt suficienti auditori pe piata si ca multi nu au de lucru.