Africa Israel incearca sa evite falimentul: Dezvoltatorul mallului Cotroceni: In Romania nu avem probleme

Autor: Cristi Moga 16.12.2009

Miliardarul israelian Lev Leviev incearca sa restructureze datorii de 2 mld. euro pentru a evita falimentul companiei Africa Israel Investments, care detine cel mai mare mall din Romania - AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, potrivit Bloomberg. Cu toate acestea, Reuven Haver, country manager al companiei in Romania, spune ca acest fapt nu influenteaza semnificativ activitatea subsidiarei locale.

"Nu am dreptul sa vorbesc in numele companiei-mama, dar in Romania nu avem probleme. Nu avem dificultati sa ne platim obligatiile. In afara proiectului Cotroceni Park, avem credite luate doar pentru achizitia altor doua terenuri - Inox (un lot aflat pe Soseaua Progresului din Capitala - n.r.) si un alt lot in Pipera. Iar la aceste credite am agreat cu bancile sa platim doar dobanzi in aceasta perioada", a declarat pentru ZF Havar.

In Romania AFI Europe a contractat cel mai mare imprumut pentru un proiect imobiliar - 234 de milioane de euro de la Hypo Real Estate pentru constructia Cotroceni Park - mall din a carui exploatare pot fi insa acoperite ratele bancare, potrivit lui Havar.

"Practic, mallul nu este scos spre vanzare, iar o decizie in acest sens poate fi luata doar de catre proprietari. Pe de alta parte, in aceasta perioada nu poti vinde teren; este de zece ori mai bine sa vinzi proiecte. Ne propunem sa construim birourile de langa Cotroceni Park si mallul de la Laromet, pentru care speram sa obtinem autorizatie de constructie in ianuarie 2010. Cash-ul l-am pus deja in aceste proiecte (prin achizitia terenului si costuri de proiectare - n.r.). Mai trebuie doar sa convingem bancile sa ne finanteze", spune Havar.

Compania a investit peste 400 mil. euro in Romania, cea mai mare parte (300 mil. euro) pentru constructia proiectului Cotroceni Park. Cele mai multe proiecte pentru care au fost cumparate terenuri sunt in prezent blocate, inclusiv loturile achizitionate pentru constructia a circa 15.000 de locuinte in Bucuresti si imprejurimi.