Petrom micsoreaza Petrobrazi si ar putea vinde Arpechim

Autor: Roxana Petrescu 16.12.2009

Petrom, cel mai mare producator local de petrol si gaze, anunta pentru urmatorii cinci ani schimbarea radicala a strategiei pe partea de rafinare, trecand de la planuri de extindere la strategii de reducere a capacitatii la Petrobrazi, cea mai mare rafinarie pe care compania o are in portofoliu.

Intentiile privind trecerea segmentului de rafinare pe un plan secund in ceea ce priveste prioritatile de investitii ale OMV, actionarul majoritar al companiei, au fost facute publice recent, austriecii spunand ca ceea ce va conta este explorarea si productia.

Reprezentantii OMV spuneau la acel moment ca Europa se confrunta acum cu o capacitate de rafinare excedentara care va duce inevitabil la inchiderea mai multor rafinarii europene. Desi, dupa privatizarea din 2004, planul austriecilor era de a creste capacitatea de rafinare de la Petrobrazi pana la 6 milioane de tone pe an de la 4,5 milioane de tone, criza le-a schimbat strategiile, in 2014 Petrobrazi urmand sa aiba o capacitate de 4,2 milioane de tone.

"Decizia Petrom privind structura viitoare a activitatii de rafinare trebuie sa tina cont de nivelul actual foarte scazut al marjelor de rafinare, precum si de perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din Romania si din intreaga Europa. Rolul principal al rafinariilor Petrom este de a procesa titeiul din productia autohtona. In noul context de piata, planul initial de investitii a suferit modificari: capacitatea rafinariei Petrobrazi va fi redusa pana la 4,2 mil tone/an, pentru a corespunde nevoilor Petrom de a procesa titeiul din productia autohtona. Astfel, Petrom va investi aproximativ 750 de milioane de euro in perioada 2010 - 2014 pentru efectuarea lucrarilor de modernizare si de mentenanta la rafinaria Petrobrazi. Revizuirea planului initial de investitii va duce la constituirea in T4/09 a unui provizion de circa 60 de milioane de euro reprezentand cheltuieli efectuate deja", explica reprezentantii Petrom.

Potrivit acestora, cealalta rafinarie, Arpechim, va fi operationala numai in functie de necesitati, corelat cu evolutia marjelor si a cererii pe piata, pana in anul 2011. "Optiunile privind viitorul rafinariei Arpechim dupa acel moment urmeaza sa fie evaluate", mai spun reprezentantii companiei.

Toate aceste decizii, inclusiv cea privind iesirea Petrom de pe piata produselor chimice pana in 2010, au fost luate in cadrul consiliului de supraveghere al companiei de marti.

Compania spune ca in contextul acestor schimbari, obiectivul major ramane activitatea de explorare si productie unde cel mai important este reducerea impactului declinului natural asupra nivelului productiei. "Acest lucru este deosebit de dificil, date fiind rezervele mature pe care le detinem", spune Petrom.

Reprezentantii Petrom mai spun ca pentru a-si mentine pozitia solida obtinuta in piata si pentru a continua investitiile necesare, asigurand in acelasi timp o situatie financiara echilibrata, compania nu exclude in viitor posibilitatea unei majorari de capital sau alte optiuni de finantare. Compania are in prezent o capitalizare de 3,45 mld. euro.