Pragul la SIF-uri va fi modificat cel mai devreme in februarie. Cum comentati?

Autor: Roxana Pricop 17.12.2009

Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare (SIF-uri) ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor anul viitor, in februarie, pana atunci insa parlamentarii se contreaza pe amendamente.

Dezbaterile privind ridicarea sau chiar eliminarea pragului de detinere la SIF-uri au alimentat speculatiile cu titlurile acestor societati, care si-au dublat pretul anul acesta. Astfel, daca indicele celor cinci SIF-uri (BET-FI) a incheiat anul 2008 cu o depreciere de 84,5%, anul acesta, aprecierea BET-FI urca pana la 92,5%, avans in mare parte sustinut de asteptarile investitorilor privind ridicarea pragului.

Proiectul legislativ privind ridicarea pragului de la 1% la 5%, adoptat de Senat in noiembrie, a primit recent avizul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din cadrul Camerei Deputatilor, in timp ce Comisia pentru politica economica a decis amanarea discutiilor. Saptamana viitoare, proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget, finante si banci.

"Proiectul va intra pe ordinea de zi a Comisiei pentru buget saptamana viitoare. Comisia va aduce un amendament proiectului prin care sa clarificam votul concertat. Vom negocia cu colegii o forma prin care Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa fie implicata in decizia de constatare a votului concertat", a spus deputatul Adrian Nitu, secretar al Comisiei pentru buget, finante si banci. El se numara printre initiatorii proiectului, care prevedea la inceput eliminarea completa a pragului de detinere.

Constatarea votului concertat este in prezent responsabilitatea conducerilor SIF, ceea ce a generat de-a lungul timpului mai mult controverse.

In cadrul Adunarilor Generale a Actionarilor, daca conducerea SIF constata ca doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - de exemplu, obtinerea unei pozitii de control, adica actioneaza concertat - drepturile de vot ale acestora sunt suspendate.

Senatorul Ovidiu Marian, initiatorul proiectului legislativ, se teme insa ca in spatele acestui amendament s-ar putea ascunde limitarea dreptului de vot la 1%, in conditiile in care anumiti conducatori ai SIF-urilor s-au declarat in trecut pentru mentinerea pragului de vot la 1%, chiar in conditiile majorarii pragului de detinere la 5%.

"Daca acest amendament va aduce doar o marire a atributiilor CNVM, il voi sustine. Insa daca se incearca limitarea dreptului de vot la 1%, chiar daca pragul de detinere va fi de 5%, nu sunt de acord. Mai mult, nu voi sustine niciun amendament care schimba in esenta proiectul de lege", a spus senatorul Ovidiu Marian.

"Cel mai probabil proiectul va intra in dezbaterea plenului in februarie, si daca se aproba, in martie vom avea promulgata legea pragului la SIF-uri", a estimat Marian.

Cele cinci SIF gestionau la finele lunii noiembrie active in valoare de 7,4 mld. lei (1,74 mld. euro).