Cum s-a miscat economia in 20 de ani de libertate

Ziarul Financiar 16.12.2009

Produsul Intern Brut al Romaniei a scazut in primii trei ani de dupa revolutie, primii in care societatea a cunoscut mugurii economiei de piata. Lucrurile au inceput sa evolueze spectaculos in preajma aderarii la NATO si au cunoscut ritmuri nemaiintalnite dupa aderarea la Uniunea Europeana, pe fondul cresterii increderii investitorilor si a capitalului strain in potentialul economiei romanesti.

Investitiile straine directe au depasit un volum anual de 1 mld. euro in 2000, cand, dupa o perioada de cadere de trei ani, economia a inceput sa-si revina. O evolutie spectaculoasa se inregistreaza in anii urmatori, odata cu aderarea la NATO si UE, perioada care coincide si cu privatizarea sistemului bancar sau a unor importanti agenti economici precum Petrom. Insa increderea investitorilor ca aici se pot face afaceri a cantarit foarte mult.

Ceausescu a infometat o tara intreaga pentru a plati datoria externa a Romaniei. Faptul ca a te indatora reprezinta o oportunitate, daca aceasta indatorare contribuie la dezvoltarea unei afaceri a inceput sa fie redescoperit dupa revolutie. Daca, in urma cu 10 ani, statul facea eforturi si sacrificii sa poata imprumuta, sa spunem, 100 mil. euro de la FMI, faptul ca Romania a crescut economic puternic face ca imprumutul de 20 mld. euro de acum sa nu mai fie considerat un pericol mortal.