Leul se bate din nou cu zlotul pentru cea mai tare moneda din regiune

Autor: Liviu Chiru 17.12.2009

Leul aspira din nou sa devina una dintre cele mai puternice monede din regiune, rezistand cu ajutorul bancii centrale valului de deprecieri care au maturat pietele emergente in ultimele zile.



Euro se tranzactiona ieri la Bucuresti usor sub nivelul de 4,22 lei, in timp ce la Varsovia trecuse de pragul de 4,2 zloti. Aceasta dupa ce la inceputul lunii zlotul se intarise pana la un curs de aproape 4 zloti/euro.

Analistii spun ca intarirea leului din ultimele zile a fost sustinuta din nou de interventii discrete ale bancii centrale.

"Miercuri nu am observat o interventie a BNR, ordinele mari de plata venind din partea jucatorilor straini. In schimb astazi cred ca banca centrala nu a vrut sa lase leul sa se deprecieze dincolo de 4,23 lei/euro. Cel mai probabil, BNR incearca sa protejeze un anumit nivel al cursului sau sa transmita niste mesaje pozitive in piata", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2232 lei pentru un euro, cu 2,27 bani, sau 0,53% sub nivelul precedent. Pe piata valutara interbancara, euro a urcat in prima parte a zilei pana la 4,2350 lei, insa dupa-amiaza a coborat spre 4,21 lei. Aprecierea leului a fost sustinuta ieri si de vestile bune venite de la Fondul Monetar International, care a aratat ca Romania ar putea sa primeasca urmatoarele doua transe din imprumut in februarie, cat si de desemnarea unui premier pentru noul guvern.

Costul protejarii cursului se vede insa in nivelul dobanzilor. Prin vanzarile de valuta, BNR absoarbe leii de pe piata, iar pe fondul secetei de lichiditati dobanzile la care bancile isi imprumuta lei intre ele pe perioade foarte scurte s-au apropiat din nou de 12% pe an. Acesta este practic un plafon, in conditiile in care bancile pot sa ia imprumuturi pe o zi de la BNR la 12% pe an, in sume nelimitate, daca au titluri de stat cu care sa garanteze. Dobanda - cheie a BNR este insa considerabil mai jos, la 8% pe an.

Spre comparatie, la Varsovia bancile poloneze isi imprumuta zloti intre ele pe o zi la dobanzi de putin peste 2% pe an, in timp ce rata cheie a bancii centrale poloneze este de 3,5% pe an. Autoritatea poloneza nu a intervenit pe piata pentru a controla cursul zlotului, permitand deprecierea libera a monedei in momentele dificile.

"Dobanzile ridicate sunt o urmare a interventiilor BNR de saptamana trecuta, dar si a faptului ca banca centrala nu a mai efectuat infuzii de lichiditate pe piata in ultima vreme. In acelasi timp, un alt factor de presiune asupra dobanzilor a fost faptul ca Ministerul de Finante a continuat sa se imprumute de pe piata principala", apreciaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank Romania.

Ultima data, BNR a organizat o licitatie deschisa de refinantare la sfarsitul lunii octombrie, cand a imprumutat bancilor aproape 10 miliarde de lei, rambursabili in 7 zile. Piata a suspectat in acest rastimp unele operatiuni de refinantare derulate de BNR cu anumite banci din sistem.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a imprumutat doar in noiembrie 2,2 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni in valuta bancilor locale. Trezoreria poate schimba aceste fonduri in lei prin schimburi cu banca centrala, utilizand apoi leii pentru platile curente. Unul din motivele pentru care BNR face interventii pe piata valutara este tocmai pentru a resorbi leii pusi pe piata de Finante, astfel incat sa nu apara presiuni importante de crestere a cursului. Guvernatorul Isarescu a aratat recent ca profitul realizat de BNR anul acesta a venit tocmai din vanzarile de euro din rezerva, inregistrat la cursul de cumparare mai mic, din perioada 2005-2008.