Am putea primi 3,3 mld. euro de la FMI si UE in februarie. Cum ne descurcam pana atunci?

Autor: Mihaela Claudia Medrega 17.12.2009

Romania ar putea sa primeasca in februarie urmatoarele doua transe de la FMI, in suma de 2,3 mld. euro, precum si un miliard de euro de la Comisia Europeana, cu conditia sa avem buget si sa reformam aparatul de stat.



La Ministerul Finantelor ar urma sa ajunga 2,15 mld. euro pentru sustinerea deficitului bugetar, adica jumatate din banii de la FMI, precum si a doua transa de la Comisie.

"In baza progreselor inregistrate pana acum, suntem optimisti ca echipa va putea transmite rapid evaluarea catre Board-ul Executiv al FMI, pentru o sedinta care va avea loc pana la mijlocul lunii februarie. Daca Board-ul ia o decizie favorabila, poate urma deblocarea fondurilor", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI, intr-un comunicat care concluzioneaza vizita de trei zile a unei echipe de experti ai Fondului si Comisiei Europene (CE) la Bucuresti.

Si Comisia spera sa termine cu succes evaluarea la sfarsitul lunii ianuarie 2010, ceea ce ar permite eliberarea transei de 1 mld. euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati.

Ianuarie si februarie, cele mai grele luni

Ramane de vazut cum se vor descurca autoritatile pana la primirea banilor de la finantatorii externi, avand in vedere ca in ultimii ani incasarile bugetare au fost destul de reduse in ianuarie si februarie. Finantele au dat asigurari ca exista resurse financiare pentru a acoperi cheltuielile aferente lunilor decembrie si ianuarie.

Insa exista pericolul ca statul sa nu-si fi onorat toate cheltuielile catre sectorul privat, decontarea acestora fiind amanata pentru anul viitor.

In conditiile in care bancile aproape si-au epuizat plafoanele de expunere pe Romania, Finantele ar putea fi puse intr-o situatie dificila la inceputul anului viitor. Una din putinele alternative ar fi un imprumut de pe pietele internationale, dar pentru aceasta noul Guvern ar trebui mai intai sa-si recladeasca credibilitatea pe plan extern. In acest an, din cauza amanarii transelor de la FMI si CE, pe fondul instabilitatii politice, Finantele au fost nevoite sa se imprumute de pe piata interna, ceea ce a afectat si finantarea pentru sectorul privat.

Daca Romania isi va indeplini obligatiile, pe 17 februarie putem primi simultan transa a treia de 1,5 mld. euro si a patra de 830 mil. euro, adica un total de 2,3 mld. euro, care se vor imparti in doua - jumatate la Banca Nationala si jumatate la Ministerul de Finante pentru sustinerea deficitului bugetar, potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu.

Fondul a permis deja ca jumatate din transele a II-a si a III-a sa mearga la buget si restul la rezervele valutare si se preconizeaza si pentru a IV-a transa aceeasi situatie. De fapt, transele ajung in mod indirect tot la rezerva valutara prin operatiunile pe care le face Trezoreria in piata, insa deficitul bugetar poate sa fie finantat astfel la costuri mai reduse.

Aprobarea bugetului pe 2010 de catre Parlament pana la sfarsitul anului este una dintre conditionalitatile impuse pentru a primi urmatoarele transe de bani.

"FMI si CE au ajuns la un acord cu Guvernul la nivel tehnic in privinta continutului proiectului de buget pe 2010. Pentru a atinge un deficit bugetar de 5,9% din PIB, au fost stabilite masuri de 2,5 puncte procentuale din PIB, in special pe partea de cheltuieli", a declarat Franks.

El a explicat ca pentru a putea merge inainte, bugetul final va trebui sa fie consistent cu parametrii agreati, fiind important sa fie realizat un progres in urmatoarele saptamani si in ceea ce priveste reformele structurale, cum ar fi Legea Pensiilor sau Legea Responsabilitatii Fiscale. Aceleasi sugestii au fost facute si de CE.

Perspectiva macroeconomica a Romaniei s-a imbunatatit de la inceputul lunii noiembrie datorita cresterii cererii externe, astfel ca FMI estimeaza o contractie a PIB de 7% in acest an si o crestere economica de 1,3% anul viitor, potrivit lui Franks. "Datele preliminare privind bugetul arata ca tinta de deficit bugetar de 7,3% stabilita pentru 2009 poate fi atinsa, aceasta performanta fiind incurajatoare, avand in vedere mediul politic si economic dificil."

Standard & Poor's: Prelungirea crizei politice ar mentine presiunea pe ratinguri

Analistii agentiei de rating S&P se asteapta ca situatia politica sa se stabilizeze dupa formarea unui nou guvern si ca acest guvern va continua sa respecte programul cu FMI si Uniunea Europeana. "Aceasta va permite continuarea reformelor structurale, care vor sustine procesul de consolidare bugetara pe termen mediu, precum si nivelurile actuale ale ratingurilor." Din perspectiva S&P, masurile bugetare planificate care vizeaza reducerea salariilor in sectorul public, noua reforma a pensiilor si stabilirea unui mediu fiscal credibil, care sa includa reguli bugetare, au o importanta speciala daca guvernul vrea sa atinga tintele de deficit bugetar de 7,3% din PIB in acest an si 5,9% din PIB in 2010. "Formarea noului guvern ar permite autoritatilor sa restranga alunecarea cheltuielilor guvernamentale sezoniere care au caracterizat in mod constant evolutiile bugetului din Romania in trecut si ar asigura mentinerea deficitului bugetar in linie cu tinta din acest an." Oricum, exista riscul ca formarea unui nou guvern sa duca la o perioada prelungita de blocaj politic, in viziunea analistilor S&P. "Daca acest lucru se va intampla si va impiedica guvernul sa indeplineasca programul economic si fiscal recomandat de FMI si UE si va avea dificultati in finantarea datoriei, ratingurile vor putea fi in continuare sub presiune."