Falimentul Ultra Pro, amanat pentru martie 2010

Autor: Sabin Popescu 18.12.2009

K Tech Ultra Pro, in urma cu doi ani cel mai mare retailer IT&C din Romania, a obtinut o amanare a pronuntarii falimentului pana in luna martie a anului viitor, dupa ce Tribunalul Constanta a decis prorogarea dosarului ce urma a fi judecat ieri.



"Instanta a prorogat (amanat pentru o data ulterioara - n. red.) trecerea la faliment, urmatorul termen de judecata fiind la inceputul lunii martie", a precizat pentru ZF Geanina Oancea, partener in cadrul BDO Business Restructuring SPRL, administratorul judiciar al firmei.

Potrivit ultimelor date disponibile, K Tech Electronics, compania fondata de sotii Alina si Cristian Fughina, acumulase datorii de 28 de milioane de euro la 84 de creditori. Prabusirea retailerului, care avea la un moment dat afaceri de peste 80 de milioane de euro si aproape 700 de angajati, a fost provocata de mai multe cauze, dintre care administratorul judiciar enumara incapacitatea managementului de a-si adapta strategia la scaderea pietei, expunerea la riscul valutar si dependenta de finantarile externe.

Ultra Pro nu este insa singurul jucator din industria locala IT&C afectat de conditiile dificile din piata - retailerul electro-IT Flamingo, candva principalul competitor al Ultra Pro, a cerut insolventa saptamana trecuta, dupa ce datoria de 17,5 milioane de euro catre creditorul principal ING nu a putut fi restructurata. Efectele recesiunii s-au simtit si pe segmentul online, retailerii eMAG si PC Garage schimbandu-si recent proprietarul.

Cel mai mare si practic singurul lant national de retail IT&C a ramas Depozitul de Calculatoare (CNDPI Romsoft), care are in prezent o retea de 62 de magazine, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Compania a operat masuri agresive de restructurare pentru a compensa scaderea vanzarilor, renuntand la aproape 40% din forta de munca si inchizand un numar mare de magazine - retailerul avea 105 puncte de retail la jumatatea anului 2008, respectiv 71 in mai 2009.

Pe piata mai activeaza si Twister (Goodwill Enterprises/ Tornado Sistems), care are in prezent 23 de magazine. Compania si-a relocat de curand singurul magazin din Bucuresti de pe soseaua Stefan cel Mare pe Bulevardul Jiului.

K Tech Electronics a inregistrat venituri de 312,86 milioane de lei (84,9 mil. euro) in 2008. Incasarile companiei au fost lovite dramatic in primele sase luni din 2009, ridicandu-se la doar 56,04 mil. lei (13,5 mil. euro). Raportul administratorului judiciar BDO arata ca atat in 2008, cat si in S1 2009, societatea a inregistrat pierderi mari din activitatea de exploatare, respectiv 710.116 lei (aproape 193.000 de euro) si 17,65 mil. lei (4,25 mil. euro).

Numarul de angajati a scazut de la 633 la 535 in perioada 2007-2008, pentru ca apoi sa se injumatateasca la sfarsitul primul semestru din 2009, la 268 de salariati. Administratorul judiciar a pastrat doar cativa din angajatii K Tech pentru a ajuta la inventarierea bunurilor companiei.

Reprezentantul BDO a declarat anterior pentru ZF ca Ultra Pro nu si-a exprimat intentia de a reorganiza compania si nu a contestat starea de insolventa. "Reorganizare inseamna sa ai un plan bazat pe niste resurse, care sa provina dintr-o anume activitate. Datoriile K Tech sunt foarte mari, iar activele sunt la un nivel scazut", a explicat Geanina Oancea.